“Balkanska međa” prikazana u “Sinepleksu Palas”: Kroz kulturu određujemo odnos prema istoriji

Danko Kuzmanović
“Balkanska međa” prikazana u “Sinepleksu Palas”: Kroz kulturu određujemo odnos prema istoriji

Banjaluka - Jedan od najiščekivanijih filmova kod nas, “Balkanska međa” prikazan je publici u “Sinepleksu Palas”, a banjalučkoj premijeri su prisustvovali i glumci Miloš Biković, Miodrag Radonjić i Milena Radulović.

Ova emotivna ratna drama nas vraća u događaje na Kosovu koji su se desili prije tačno 20 godina, tačnije u 1999. godinu, kada NATO bombarduje Srbiju i ostavlja na milost i nemilost pokrajinu Kosovo albanskim terorističkim grupama.

“Balkanska međa” je plod srpsko-ruske koprodukcije, a u ulozi producenata ovog filma našli su se srpski glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić. Za režiju je bio zadužen Andrej Volgin. Biković je ispričao kako je došlo do ove istorijske saradnje.

- Film je u potpunosti bio zamišljen u ruskoj produkciji. Oni su meni bili namenili jednu ulogu u tom filmu, međutim kada sam pročitao scenario, shvatio sam da se ta priča tiče nas možda i više nego ruske strane. Miodrag i ja smo tada započeli rad sa našom firmom “Arhangel studio” i onda smo doneli odluku da uđemo kao koproducenti. Mnogo smo uticali na scenario. Radili smo srpsku liniju priče, onda smo se potrudili da što više naših kolega, između ostalih i Milena Radulović, oplemene ovu filmsku priču. Ovo je prva srpsko-ruska koprodukcija u istoriji filma od kada su Srbija i Rusija samostalne države - kazao je Biković.

Biković je naglasio da su, iako je film ruski, mnogo doprinijeli radu na scenariju, kao i na njegovom ispravljanju.

- Radili smo sa glumcima, pošto reditelj ne govori srpski, a da bi to bilo realno na srpskom, morali smo da prilagodimo. U scenariju je bilo i nekih grešaka. Jedna je stvar kada vi to tretirate kao da se desilo negde tamo, a druga kada je to deo vaše priče i onda to doživljavate kao svoje. Otprilike znate kako je to bilo i onda se trudite da duh verno prenesete. Naša je sugestija bila da Aleksandar Radojičić bude pripadnik albanske nacionalnosti, a deo policije Jugoslavije - rekao je Biković.

Slavni reditelj Emir Kusturica, koji je u ovom filmu zabilježio jednu manju ulogu, izjavio je da srpskoj kinematografiji treba još 500 “Balkanskih međa”.

- Treba nam 500 “Balkanskih međa” i ne samo njih, nego svih filmova koji su posvećeni našoj istoriji koja putem kinematografije nije obrađena. Na neki način mi kroz kulturu određujemo svoj odnos prema istoriji - naveo je Biković.

Glumica Milena Radulović, koja je igrala glavnu žensku ulogu u filmu, rekla je da je imala svega nekoliko poteškoća na snimanju.

- Prvi put sam se susrela s jednom pravom dramskom ulogom i tu je bilo raznih izazova i poteškoća. U jednom trenutku sam mislila da sam i promašila temu, ali imala sam sreću da je reditelj radio sa mnom i stvarno smo se savetovali kako da vodimo ovu priču - objasnila je Radulovićeva.

Kada je riječ o poruci filma, glumac i producent Miodrag Radonjić je rekao da je to svakako jedna miroljubiva poruka.

- Bilo koje delo služi za razne stvari. Ovaj naš film služi za to da upozori da je rat užasna stvar i da ne treba da se dešava nigde i nikad, ako može. Poruka ovog filma je definitivno miroljubiva. Ljubav može da pobedi u bilo kojim okolnostima, čak i u ratnim - zaključio je Radonjić.

Sjećanje

S obzirom na to da je riječ o veoma osjetljivoj materiji i o veoma bliskoj istoriji, Biković je rekao da im je bilo važno da ne povrijede sjećanja na žrtve bombardovanja.

- Kada radite ovakav film imate tu vrstu odgovornosti i pritiska, zato što je to deo istorije koji je sasvim nedavno bio i čiji smo mi svedoci. Bili smo pažljivi, ali na kraju je ipak rediteljeva zasluga što je to ispalo dobro. Bilo nam je važno da ne povredimo sećanje na žrtve. Vi ne možete da ispričate sve u filmu, ali možete da zaokružite to u celinu, barem da počne da se priča o toj temi. Ovo je film koji je do sada prodat u više od 30 zemalja sveta i moći će da se vidi naša perspektiva te priče. Neće biti samo onako kako smo prikazivani poslednjih 30 godina, gde su Srbi prikazani na neobjektivan način - ispričao je Biković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana