10 ствари које нисте знали о најпопуларнијем божићном филму свих времена VIDEO

Агенције
10 ствари које нисте знали о најпопуларнијем божићном филму свих времена VIDEO

Од 1998. године, готово већ традиционално, током божићних празника се приказује филмска комедија 'Сам у кући'. Иако сте га до сада ко зна колико пута погледали, вjерујемо да не знате за неке детаље.

1. Сценариста Џон Хјуз написао је цио сценарио за само девет дана. Идеја је дошла спонтано, након породичног путовања у августу 1989. године у Европу. Двије недјеље касније, након што су се вратили кући, поставио је питање: Шта да је једно од дјеце случајно остало код куће?


2. Иако је улога Кевина написана посебно баш за Меколи Калкин, редитељ Крис Колумбус ипак је одлучио да направи аудицију. На њој се на крају појавило више од 200 тинејџера. Ипак је улога, како је било и намијењено, припала Калкину.

3. Осим Меколија, у филму је глумио и његов млађи брат Керен Калкин, који је добио улогу Кевинова брата Фулера.

4. Занимљиво је да је 'Сам у кући' ушао и у Гинисову књигу рекорда. Наиме, одмах у првом викенду приказивања, филм је зарадио невјероватних 17 милиона долара. Пуних 12 недјеља провео је на првом мјесту, а затим наставио да буде међу десет највише приказиваних филмова све до наредне године. Због свега тога проглашен је најомиљенијим филмом 1990. године и ушао у Гинисову књигу рекорда за најбрже растућу акцијску комедију на свијету.

5. Кућа, смјештена на Линколн авенији 671 у граду Винетка у Илиноису, постала је права атракција за туристе. На томе су зарадили и претходни власници, који су дали допуштење да се филм снима на њиховом имању, па су кућу 2012. године продали за невјероватних 1.585 милиона долара. Занимљиво је да се радња првог наставка филма одвија у Паризу, док Кевин сам борави у великој кући у Илиноису, а заправо је већина филма снимљена у Чикагу.

6. Улогу Харија Лимеа, ког је глумио Џо Пеши, прије њега су одбили Роберт де Ниро и Џон Ловиц.

7. За сцену у којој глумац Данијел Стерн улази кроз прозор у кући и стаје на стаклене куглице од бора, он сам је инсистирао да стане на њих босим ногама.

8. У једној од сцена на лицу Данијела Стерна појављује се огромна тарантула, која је стварна и жива. Снимљена је из прве, али Стерн није заправо вриснуо, односно није пустио глас, не желећи да уплаши паука.

9. За овим филмом највише луде у Пољској. Четири милиона људи тамо не може да дочека божићно вријеме да би гледали 'Сам у кући'. Тај филм заправо је био први од "западњачких филмова" приказаних у Пољској након пада комунизма 1990. године.

10. Да се све сцене одиграју у стварном животу, Хари и Марв не би никада преживјели све Кевинове замке и клопке. 2012. године све је доказао и доктор Рајан Ст. Клер, који је за медије сагледао све повреде, од пуцњева у чело и препоне, вруће гвожђе, лименка која пада на главу и слично, и закључио вјероватан исход тих повреда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана