Горан Маунага
13.02.2018 13:25

Привремени управни одбор Института за нестале БиХ и нови Колегијум директора без Милутина Мишића очигледно су постављени да би омогућили спровођење махинација и сумњиву расподјелу новца за чување посмртних остатака, што српски чланови у претходном саставу нису дозвољавали.

Журећи да наставе "бизнис" који у овом случају до зараде дословно води преко лешева, хитно су без правилника донијели одлуку о расподјели 600.000 марака за чување посмртних остатака у костурницама у ФБиХ, од чега ће највећу корист имати Комеморативни центар у Тузли, а вјероватно и појединци из Института. 

У том милионском "послу" од 2008. године незаконито је "обрнуто" више од десет милиона марака које су углавном завршиле у џеповима приватника и оних из Института који им то годинама омогућавају.

Након што је привремено заустављен, постављањем нове номенклатуре у Институту, тај добро разрађени незаконити бизнис, попут оног у "Маратонцима", настављен је "по хитној непроцедури" јер процедура подразумијева постојање правилника који тек треба да усвоји Савјет министара.

Поред тога, чак и да је правилник донесен, давањем новца за чување посмртних остатака опет би био прекршен Закон о несталим лицима БиХ јер он прецизно каже да су за ту област задужени ентитети.

Посебна криминална прича је то што у Институту под притиском Амора Машовића спроводе његову одлуку да се за чување већине посмртних остатака издваја 59 умјесто 19 фенинга. Он, ето, воли да издвоји више нашег новца, својим компањонима из фирми које у костурницама чувају тијела, на шта су отишли милиони, иако нема потребе да се кости старе и по 30 година чувају у расхладним уређајима у којима је то скупље. 

Али, Институт тим "чуварима" плаћа 59 фенинга по тијелу чак и кад тијела нису у расхладним уређајима јер су, према Машовићевој апсурдној процјени, фрижидери све просторије које имају клима-уређај.

Тако су у Институту све коцкице опет уклопљене по Машовићевој замисли, па су криминал, махинације, селективност, дискриминација, опструкције и политичка инструментализација, на шта претходни српски представници у Институту годинама указују, добили нови замах.

Колумне Коментар дана