Zvizdićeve opstrukcije

Zvizdićeve opstrukcije
Željka Domazet
21.10.2017 10:35

Da BiH nije u stanju da se dogovori ni u vezi sa novcem koji joj se nudi iz međunarodnih finansijskih institucija, najbolje pokazuje cijela ujdurma koja se više od godinu igra sa setom zakona o akcizama.

Svi zvaničnici ove zemlje, kako entitetski, tako i oni na nivou BiH jasno su obećali najvišim zvaničnicima u svijetu da će ispuniti uslove, usvojiti povećanje akciza i ovoj zemlji omogućiti da dobije novac za izgradnju poharane i pohabane putne infrastrukture.

Milioni kojima nam se se već odavno maše ispred nosa čekaju da ispune obaveze, ali kako se u ovoj zemlji do date riječi i obećanja drži koliko i do lanjskog snijega, sav taj novac biće usmjeren na drugu stranu, onima koji znaju da ga uzmu.

Da apsurd bude veći, čak i oni koji su ne tako davno zdušno podržavali prijedloge seta zakona o akcizama poput predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića danas su promijenili priču i tvrde da takvi prijedlozi nisu dobri i da im ne mogu dati podršku. Usaglašeni prijedlozi koje je dostavio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje za Zvizdića odjedanput nisu dobri i već ih danima drži u ladici, dok javnosti iznosi neargumentovane stavove kako ne treba da budu podržani. Uporedo sa tom opstruističkom pričom javnost zamajava tvrdnjama kako ova zemlja nezaustavljivo napreduje na svom evropskom putu i da je pod njegovom dirigentskom palicom uradila više nego ikada ranije.

Slušajući Zvizdića i njegove tvrdnje svi oni koji su napustili BiH poželjeli bi da se vrate u nju i osjete sva ta blagostanja.

Ali Zvizdićevu maglu na svakom koraku demantuje realnost u kojoj ova zemlja ima najlošiju putnu mrežu u odnosu na sve zemlje bivše Jugoslavije i Evrope, a mladost nezaustavljivo bježi u druge zemlje trbuhom za kruhom.

Sasvim je izvjesno da će BiH izgubiti obećana sredstva međunarodnih institucija, narod će se i dalje voziti trošnim putevima, a ova će zemlja svakim danom sve više postajati područje koje će svi zaobilaziti u širokom luku. Uostalom, tako to biva kada se vjeruje "Zvizdićima" i njihovim obećanjima. Neće nas uostalom iznenaditi ako od njega danas-sutra čujemo kako se autoputevi grade, samo se to ne vidi. Uostalom i to je BiH.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica