Zločini i svjedoci

Zločini i svjedoci
Goran Maunaga
25.11.2017 13:18

Tužioci Tužilaštva BiH treba da hitno pokrenu krivične postupke, odnosno da istraže slučajeve svjedoka u predmetima ratnih zločina koji mijenjaju iskaze, lažno svjedoče i odjednom, uz iznenadnu amneziju, odustaju od svjedočenja.

Takva „praksa“ uzima sve više maha, a najdrastičniji slučaj bio je u predmetu protiv Nasera Orića, u kojem je javna tajna bilo to da svjedoke podmićuju iznosima do 50.000 maraka.

To se nastavilo u predmetu protiv Elfete Veseli, optužene za izuzetnu krvoločnost i iživljavanje dok je ubijala jedanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića u Donjoj Kamenici kod Bratunca, a kako stvari stoje i u predmetu protiv bivše pripadnice HVO-a Azre Bašić, optužene za zločine nad Srbima u Derventi. Nakon što je Tužilaštvo BiH izmijenilo optužnicu protiv nje baš zbog problema sa svjedocima, ne bi bilo iznenađenje ni da i ona bude oslobođena.

I pored najave jednog tužioca da će u tim predmetima početi da pokreće postupke protiv takvih svjedoka, to se još nije desilo, pa se još ne nazire eventualni kraj ovakvim slučajevima.

S druge strane, svjedoci koji svjedoče u predmetima ratnih zločina počinjenih nad pripadnicima bošnjačkog naroda u potpuno su drugoj situaciji.

U takvim predmetima istražioci SIPA i Tužilaštva BiH već godinama koriste prisilu prilikom ispitivanja svjedoka i, još gore, niko nikad u tim institucijama nije pokrenuo pitanje odgovornosti tih nasilnika, koji, pod izgovorom profesionalne istrage, svjedocima prijete i prisiljavaju ih da daju lažne izjave.

Tako u predmetima ratnih zločina „Kravica“, „Patkovci“ u opštini Srebrenica te u predmetu „Korićanske stijene“ već godinama postoje tvrdnje svjedoka da su im istražioci prijetili i od njih uzeli izjavu pod prisilom. Većina tih i takvih istražilaca napredovala je u poslu, dok su optuženi u tim predmetima osuđeni na dugotrajnu robiju samo na osnovu tih prvobitnih, iznuđenih lažnih izjava.

I dok su svjedoci u predmetima protiv srpskih optuženika u strahu da i oni ne budu optuženi u slučaju da svjedoče u korist optuženih, svjedocima u slučaju Orića i sličnih dozvoljeno je sve, čak i lažno svjedočenje.

Nepokretanje krivičnih postupaka protiv takvih predstavlja dalje urušavanje već srozanog digniteta bh. pravosuđa.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica