Zemlja starih

Zemlja starih
Milijana Latinović
04.01.2017 23:39

Rezultati popisa u Srpskoj, koje je objavio Zavod za statistiku RS, samo su potvrdili ono o čemu se odavno govori - da se sve manje djece rađa u Srpskoj, a da stanovništvo ubrzano stari.

Statistika pokazuje da se u mnogim opštinama plač beba rijetko čuje, a da mladi iz dana u dan odlaze trbuhom za kruhom.

Pokazuje statistika i da je broj starijih od 65 godina prešao 17 odsto ukupne populacije i da je gotovo za 40.000 veći nego broj djece do 15 godina, čime smo odavno, prema demografskim kriterijumima, postali staro društvo.

Nerazvijena privreda i nedostatak radnih mjesta najvažniji su razlog zbog kojeg se godinama borimo sa negativnim prirodnim priraštajem. Jer bez sigurnog posla, pristojne plate i krova nad glavom, rijetki su oni koji odluče da stupe u brak i zasnuju porodicu.

A ako se nekim čudom sve kockice poklope, u mnogim slučajevima stvaranje potomstva zadrži se samo na jednom sinu ili kćerki.

Za nestanak cijelih gradova i pad nataliteta krivi smo svi zajedno. Lokalne zajednice nekim prečim poslovima i novčanim izdacima pravdaju malo novca u budžetima za podsticanje nataliteta, a mnoge tu budžetsku stavku i nemaju. Teškom finansijskom situacijom pravdaju se i na republičkom nivou.

Mladi, s druge strane čekaju da se sve u životu posloži da bi formirali porodicu, zaboravljajući da vrijeme ne čeka njih.

I tako, djeca se ne rađaju, a mi neumoljivo starimo.

Zato samo razvoj privrede, ali i aktivne mjere populacione politike mogu spasiti Srpsku od izumiranja.

Vrijeme je da stavimo prst na čelo i zapitamo se ko će za nekoliko decenija, pa i godina, živjeti u kućama i zgradama koje gradimo, ko će liječiti stare i iznemogle, a takvih će biti najviše, kome ostavljamo škole, vrtiće...

Vrijeme je da shvatimo i da bez rađanja novog života nema opstanka.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica