Želje za ulazak u EU

Želje za ulazak u EU
Željka Domazet
09.02.2018 11:29

BiH se našla u Strategiji koju je Evropska komisija donijela za zapadni Balkan kako bi ga u narednom periodu uključila u EU, ali će, kao i ostale zemlje, morati poprilično da se potrudi da bi bila dio evropske porodice.

Da će joj biti daleko teže nego ostalima pokazuje činjenica da je na začelju kada je riječ o reformama i da za komšijama podobro zaostaje.

Od zemlje koja je svojevremeno bila lider u regionu kada je riječ o kretanju ka EU, BiH se naprasno stropoštala.

Dok političari u ovoj zemlji zdušno pozdravljaju činjenicu da smo uključen i u Strategiju i najavljuju velike pomake, dotle "obični smrtnici" sve manje vjeruju da će ova zemlja bilo šta valjano napraviti i da će ikada i ući u EU.

Nije malo ni onih koji su mišljenja da će se EU i raspasti dok BiH uradi svoju zadaću i bude spremna za ulazak u Uniju.

S druge strane, optimizam političara ide čak dotle da tvrde i da BiH može prestići druge zemlje i ponovo biti lider u regionu.

Kako stvari sada stoje, ova zemlja će druge stići jedino ako ti drugi budu dobrano zaostajali. A s obzirom na to da je zaostajanje riječ koja se od BiH ne može odvojiti, teško da ćemo ikoga prestići.

Sve u svemu, ljudi u BiH više ne vjeruju ni u šta ni bilo kome. Mladi kažu da ih Evropska unija zanima samo zbog posla ili studiranja, dok bi oni stariji, umorni od kojekakvih eksperimenata i reformi najradije da ih svi puste na miru.

Zanimljivo je da istraživanje, čiji su rezultati objavljeni krajem prošle godine, pokazuju da samo 31 odsto stanovnika BiH smatra da je članstvo u EU dobra stvar, dok ostali smatraju da je to loše ili su neopredijeljeni. To je čak i lošija situacija nego godinu ranije. Čak 33 odsto stanovnika vjeruje da BiH nikada neće ući u EU, a isti procenat bio je i u 2016. godini.

Ako se ima u vidu činjenica da je raspoloženje građana prema priključenju Evropskoj uniji isto i nakon što su izvjesni pomaci napravljeni, zaista je teško prognozirati kakvo će raspoloženje biti kada BiH bude ispunila sve uslove i sprovela sve reforme koje je čekaju.

A tek je počela da se priprema da ih provodi.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica