Zaštitnici radnika

Zaštitnici radnika
Marijana Miljić
01.12.2017 17:01

Sindikati u pojedinim preduzećima Srpske niču kao pečurke poslije kiše. Svi bi da budu sindikalne vođe, a prava radnika samo dodatno padaju.

Poseban slučaj su „Željeznice RS“, koje su nedavno dobile čak sedmi po redu sindikat i to Nezavisni sindikat željezničara Srpske.

Ostaje da vidimo koliko će biti nezavisni, jer će prema riječima ostalih čelnika sindikata, okupljati isključivo rukovodioce srednjeg ranga, a protiv čijih većih primanja su nedavno bili ostali zaposleni.

Iako se nedavno govorilo o mogućem ujedinjavanju svih šest sindikata u jedan, u ovom javnom preduzeću od toga, sudeći prema svemu, nema ništa.

Sindikalnog razdora u ovom preduzeću nimalo ne manjka, dok se ostali problemi samo akumuliraju. Dugovanja su milionska, radnici stalno putem suda traže svoja prava, a broj ispravnih lokomotiva pao je ispod 15, što dovoljno pokazuje koliko je duboka kriza u „Željeznicama“.

Zbog toga nas ne bi ni iznenadilo da uskoro bude osnovano još koje udruženje zaštitnika radničkih prava u ovom posrnulom preduzeću.

Svi ti silni sindikati samo dodatno stvaraju razdor među zaposlenima, pa radnici više i ne znaju kojem vođi da vjeruju, jer svi obećavaju nešto, a malo je ko išta uradi da bi bio makar zadržan i dostignuti nivo radničkih prava.

Malo je onih pravih zaštitnika radnika „Željeznica“ i mogu se nabrojati na prste jedne ruke.

Njihova imena su poznata radnicima u ŽRS, ali i imena i prezimena onih koji su dodatno urušavali radnička prava i radili isključivo za sopstvene interese.

Sindikalnog razdora ne manjka ni u ostalim javnim preduzećima u Srpskoj, a među njih mogu se svrstati i „Šume Srpske“.

U ovom preduzeću dugo se vodila i borba za sindikalne vođe, a u silnim lobiranjima čak je dolazilo i do incidenata.

Jasno je da radnici u javnim preduzećima Srpske, pored svih problema sa kojima se bore, imaju i sindikalne.

U međuvremenu, za bolji status radnika malo ko da se bori, a kamoli izbori.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica