Zastave Islamske države

Zastave Islamske države
Goran Maunaga
04.10.2017 11:35

Tvrdnja zvaničnika SIPA da u toj agenciji nemaju saznanja da se u vehabijskim zajednicama u Gornjoj Maoči i Ošvama vijore zastave terorističke organizacije Islamska država iako su to u nedjelju kamerama zabilježili ruski novinari, govori da te zastave ne vidi samo onaj ko neće da ih vidi.

Zatvaranje očiju pred takvim problemom tim je teže i opasnije, jer dolazi od onih koji su zaduženi za rješavanje te pošasti koja u BiH uzima danak na poseban način.

To što informacija o zastavama nije u SIPA izazvala ni primisao o potrebi obavljanja sopstvenog posla u smislu da bar provjere ta saznanja, samo neodgovorni mogu pravdati besmislenošću tog posla, jer su pripadnici te agencije u dva navrata početkom 2015. godine doživjeli neuspjeh u traženju tih zastava koje su im sklonjene ispred nosa, naravno po dojavi.

Još manje može da ih opravda, a o tome se najvjerovatnije i radi, podlijeganje sadašnjem političkom kursu institucija BiH, čiji eksponenti poput Denisa Zvizdića tvrde da se u BiH ne vijore zastave Islamske države, ili Dragana Mektića, koji kaže da se tema terorizma koristi u dnevnopolitičke svrhe i da u BiH prijetnja od terorizma nije velika.

Očigledno je sve to na fonu izjava Bakira Izetbegovića, koji je još 2010. poslije napada na policijsku stanicu u Bugojnu teroristu Harisa Čauševića okarakterisao kao bezopasnog bivšeg rokera u pokušaju minimizovanja težine tog terorističkog napada.

Zatim je ozvaničenje takvih stavova pokušano kroz uporno izbjegavanje funkcionera bh. vlasti, predstavnika SDA, da teroristički napadi na policijsku stanicu u Zvorniku i na pripadnike Oružanih snaga u Rajlovcu budu i ozvaničeni kao teroristički.  

Naravno da će biti kasno kad teroristi u BiH počine veliki masakr.

Ali to očigledno ne zanima ni Izetbegovića, ni čelnika SIPA Pericu Stanića, ni Zvizdića, ni Mektića, jer su sigurni da čak ni u tom slučaju oni neće odgovarati iako njihove izjave ne sadrže istinu, i iako su njima direktno zloupotrijebili svoja ovlašćenja i položaje.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica