Zapošljavanje činovnika

Zapošljavanje činovnika
Vedrana Kulaga
10.05.2017 00:04

Ima jedna zemlja na brdovitom Balkanu u kojoj gotovo ništa ne napreduje i ne raste tako dobro kao broj službenika u javnom sektoru.

Priča o armiji službenika prepričana je mnogo puta, ali je svaki put bila drugačija, upravo zahvaljujući neslavnom broju koji je označavao koliko je radnih knjižica pohranjeno u raznim ministarstvima, agencijama i drugim institucijama koje su u proteklim godinama formirane na nivou BiH.

Posao u institucijama BiH dobile su brojne stranačke nade i oni koji su podmetali svoja leđa za stranku i njene interese kada je to trebalo. Čast onima koji časno i stručno obavljaju svoj posao za koji su se i školovali, ali je uglavnom to tako.

I to svi znaju. To više nije ni javna tajna, kako se kaže, već, nažalost, normalna pojava, koju je odavno trebalo sasjeći u korijenu. Jer šta jedna zemlja, osim bačenih miliona i miliona maraka za plate, ima od armije ljudi koji od posla, koji im je dat, znaju samo da dođu i da se ugodno smjeste u stolicu ili fotelju.

A zavidan je procenat onih koji su posao dobili zahvaljujući partijskoj knjižici, a ne diplomi.

Na nivou BiH ima čak 75 institucija. Tu su brojne agencije za sve i svašta, kancelarije, instituti, direkcije... Malo je onih koji znaju i da ih sve nabroje, a kamoli da znaju čime se bave i šta su do sada uradile da bi pogurale naprijed ovu zemlju, kojoj je to prijeko potrebno.

Vidljivo je samo da broj zaposlenih raste iz godine u godinu, a da su nadležni sve vještiji u izgovorima kada pokušavaju da objasne zbog čega su prekršili obećanje da neće, osim ako je to baš hitno i potrebno, biti prijema novih radnika.

Generalno, javni sektor u cijeloj zemlji je prenatrpan, jer je dovoljno reći da samo za zaposlene na nivou BiH godišnje za lična primanja odlazi više od 600 miliona KM, a gdje su ostali "javni" nivoi vlasti. I kako onda neko može da kaže da je BiH siromašna država, ako toliko novca ide za plate i kojekakve naknade.

Iz dana u dan je jasnije da privreda u BiH taj javni luksuz ne može da trpi na svojim leđima. Neki rezovi se moraju praviti što prije. Ova zemlja mora hitno da podvuče crtu i ocijeni od kojih institucija ima koristi, a od kojih samo troškove. Isto tako je i sa službenicima.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica