Жалбе и набавке

Жалбе и набавке
Ведрана Кулага
24.05.2015 23:01

Систем јавних набавки у БиХ одавно је многима трн у оку, било због енормног броја уговора који се закључају у "четири ока", неувођења свих уговорних органа у јединствени систем и других дилема које стоје отворене од самих коријена.

Европска комисија је недавно оцијенила да је ова земља у тој области постигла одређен напредак, али и да и даље треба да подиже јавне набавке на виши ниво.

Многи полажу велике наде у нови закон о јавним набавкама, који је прије неколико мјесеци ступио на снагу и који треба, барем како је то најављивано, да унесе позитивне и потребне промјене у ту област, подигне љествицу транспарентности и у легалне оквире уведе уговоре који се закључују свакодневно.

Званични подаци показују да износ уговора који се закључују без преговарачког поступка, односно без објављивања јавног конкурса, "премашују" пола милиона марака, а из појединих организација указују на то да се у приватне џепове годишње слије и до милијарду марака од јавних набавки.

Незадовољни једни, незадовољни други, док трећи и четврти задовољно трљају руке, због добро обављеног посла. Тога ће, признају и надлежни, увијек бити, али би требало да се исходи таквог типа смање у што већој мјери и да уговори буду јавни, а обје стране у поступку задовољне.

Ка томе је, по мишљењу надлежних, требало да води увођење већих накнада за покретање жалбеног поступка у процедурама јавних набавки, које сада достижу и 10.000 КМ. Први подаци показују да је тај потез смањио број жалби и то за скоро 50 одсто, а таква слика повукла је за собом и питање да ли је сада оправдано отварање најављених нових филијала у Мостару и Бањалуци, јер чиме би се оне бавиле?

Накнаде ће остати исте, а број жалби ће вјероватно остати на истом нивоу или можда и да додатно "падне".

Институције БиХ за закупе троше на десетине милиона КМ и то на годишњем нивоу, тако да се мора водити рачуна и о том издатку, а гдје су тек у тој рачуници и издаци за плате нових људи који би били запослени, одржавање њихових просторија те разне друге потребе.

Да ли су надлежни рачунали за овакву ситуацију или не, нема одговора, али је јасно да ће у идућем периоду морати да све ствари ставе на вагу и оцијене шта и како треба да раде. За то су, између осталог, и плаћени.

Колумне Коментар дана