Začarani krug

Začarani krug
Vedrana Kulaga
11.06.2017 23:37

BiH muku muči sa brojnim otvorenim pitanjima, a među njima su i neka koja godinama čekaju svoj epilog. Izmjene izbornog zakonodavstva je zadesila upravo takva, neizvjesna sudbina.

Izbori su jedno od najvećih dostignuća demokratije i njima je data prilika građanima/biračima da svoj glas daju onima za koje vjeruju da će najbolje zastupati njihove interese, a od volje većine će zavisiti ko će to, na kraju, da bude. Ali, šta ako tu građansku volju neko prekroji u političku?

Izborni ciklusi koji su iza nas pokazali su da su izborni zakoni u ovoj zemlji prepuni rupa i da ostavljaju prostora za brojne malverzacije i zloupotrebe. Pokazali su i da nekima nije dato pravo da biraju, ali i da budu birani i to je nešto oko čega se godinama spore oni koji kroje vlast u ovoj zemlji.

Vjerujem da malo ko može da precizno nabroji koliko je do sada formirano radnih grupa i komisija za izmjene zakona u ovoj oblasti, ali mnogi će se složiti da to možda i nije ni bitno jer nijedna nije postigla neki zavidan iskorak.

Posljednji, simboličan, bio je prošle godine kada su urađeni određeni zahvati koji se tiču broja glasova za ulazak u vlast i zastupljenosti polova na listama. Krupna pitanja su, i dalje, na listi čekanja.

Nova-stara radna grupa bi na sastanku početkom jula trebalo da na sto stavi sve čime raspolaže, podvuče crtu i vidi šta je moguće sprovesti u djelo kako bi građanska volja na idućim izborima bila vidljivija. Ali, prognoze nisu ohrabrujuće.

Za to je razlog opšta situacija u BiH - skrojena od kriza i netrpeljivosti dojučerašnjih koalicionih partnera. A sve to, kao i obično, trpe građani, pa i u ovoj priči o izmjenama i dopunama izbornog zakonodavstva.

Osim sitnih zahvata, ništa posebno nije urađeno. Nadležni prije koju godinu nisu čak mogli da pronađu milion maraka, a godišnje ih troše na desetine na kojekakve privilegije od kojih se svijet okrene, za nabavku providnih biračkih kutija.

Za to, jasno su naveli, nije bilo novca. Kratak i nevjerovatan odgovor sa brojnim posljedicama po demokratiju i savremeni svijet.

Birački odbori su možda najveća rak-rana izbornog procesa i tu se moraju posložiti neke stvari, ali za sve je, nažalost, bitna volja političkih elita.  

Vrijeme je da oni otvore oči i daju priliku biračima u BiH da njihova volja kroji odnose u ovoj zemlji i da njihov glas na kraju bude baš njihov izbor, a ne nečiji tuđi. BiH mora da na neka pitanja stavi tačku, postigne politički konsenzus, a priča o izbornom zakonodavstvu je odavno zrela za to.

++++++++++

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica