Zabilješke za pometnju

Zabilješke za pometnju
Željka Domazet
26.09.2017 12:26

Da iz Ministarstva inostranih poslova ove zemlje, umjesto dokumenata za koja je nadležno, nerijetko stižu kojekakve poluinformacije bez validnog određenja onih na koje se odnose, najbolje pokazuje nedavni dopis otpravnika poslova Ambasade BiH u Srbiji Zorana Perkovića.

On je svoje zabilješke sa zasjedanja Odbora za dijasporu Skupštine Srbije poslao MIP-u, a ovi bez ikakve provjere Komisiji za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Činjenica da je dopis u parlamentarne klupe stigao bez ikakvog valjanog stava samog Obora, Narodne skupštine Srbije i MIP-a, pa i bez potpisa ambasadora i ministra, jasno dokazuje da namjera onih koji su ga proslijedili poslanicima nije bila časna. Jer riječ je o dokumentu koji može poslužiti za čisto politikantstvo, što je odmah pokušao da učini član Komisije Denis Bećirović, inače već odavno poznat po kojekakvim politikantskim inicijativama i zahtjevima.

I sami članovi komisije pred kojima su se našle ove Perkovićeve zabilješke konstatovali su da im nije mjesto tu i da je jedini put da se vrate u Ministarstvo pa da ministar Igor Crnadak vidi šta će sa dopisom.

Da je riječ o dopisu koji neko namjerno gura, a u kome nema nijednog zvaničnog stava Srbije, jasno je i laicima. Isto kao što je jasno da je to učinjeno s razlogom.

U situaciji u kojoj bi ova zemlja trebalo da se bavi svojim spoljnopolitičkim rejtingom, koji joj iz godine u godinu pada, ovakva dokumenta sigurno neće doprinijeti njenom boljem statusu. No, da se samo u ovoj zemlji, kao ni u jednoj drugoj, mogu naći stvari koje će joj poljuljati ionako krhki ugled, pokazuje i namjerno talasanje u vezi sa stvarima koje nemaju nikakvu težinu, a koje je pokušao da izazove Bećirović insistirajući da se o zabilješkama posebno raspravlja i zauzme jasan stav. Kako je tokom rasprave o ovom dopisu Komisija izgubila kvorum pa će raspravu nastaviti kada se ponovo okupe, stav Komisije i sudbina dokumenta biće poznati tada.

No, bilo kako bilo, u ovoj zemlji se ionako najviše energije troši na bespotrebne stvari, dok one koje bi ovoj zemlji donijele boljitak ostaju negdje u zapećku. Po svemu sudeći, izgleda da su bezvezarije odavno postale top tema političkog života na nivou BiH.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica