Vrzino kolo u IDDEEA

Vrzino kolo u IDDEEA
Goran Maunaga
11.05.2017 11:07

Sve dok ne bude riješeno pitanje nezakonitog imenovanja Arifa Nanića na mjesto vršioca dužnosti direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) ništa loše i negativno što dolazi iz te agencije ne treba nikoga da iznenadi.

Zato i ne iznenađuje nastavak dugotrajnih problema u vezi sa izdavanjem pasoša koji ne prestaju iako je nakon velikih peripetija izabran najpovoljniji ponuđač za štampanje pasoških knjižica - kompanija "Milbauer". Sad više nije ni važno je li do ponovnog zastoja došlo u samom "Milbaueru" ili u IDDEEA, jer je u svakom slučaju krivac IDDEEA koja i raspisuje tender i donosi odluku o tome kome će dati posao štampanja pasoša.

Činjenica je da je zbog ranijih političkih turbulencija u toj agenciji pod velikim znakom pitanja bilo čak i to da li će građanima BiH uopšte moći biti izdavani pasoši zbog obaranja raspisanih tendera. Zato uopšte ne čudi ni mogućnost da, možda, "Milbauer" nema nikakav interes da štampa, recimo, pola miliona pasoša jer se radi o poslu koji je toj firmi dat samo na godinu. Tim više što su svi problemi u IDDEEA i počeli tvrdnjama o privilegovanju "Milbauera" i krivici bivšeg direktora agencije Siniše Macana. Ali i pored svega, ta firma je i nakon smjene Macana i promjene vlasti na nivou BiH opet izabrana. U međuvremenu je još jedan bivši direktor, Edim Nesimi, otjeran jer nije izvršavao planove SDA.

Da je BiH kojim slučajem pravno uređena država, nijedna odluka u toj agenciji koju donese Nanić ne bi bila sprovodljiva sve dok njegovo postavljenje ne bude poništeno i sve dok ne bude sprovedena zakonska procedura prilikom imenovanja rukovodećeg čovjeka u IDDEEA.

Nesumnjivo je da Nanić ima partijski zadatak i da mu je među prioritetima izvršenje naredbe SDA o eskiviranju odluke o izgradnji zgrade te agencije na lokaciji koja je vlasništvo Vlade RS. Zato treba očekivati i nove probleme u vezi sa štampanjem pasoša, raspisivanjem novog tendera za izbor kompanije koja će raditi taj posao u naredne četiri godine i regularnosti izbora te firme.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica