Vojničko postrojavanje

Vojničko postrojavanje
Valentin Kuleto
26.02.2016 23:56

Oružane snage BiH su godinama pod lupom nadležnih, prije svega u RS zbog njihove brojnosti i činjenice da su, u okviru Ministarstva odbrane BiH apsolutni rekorder u potrošnji novca u kategoriji institucija BiH.

Posljednji izvještaj o radu resora odbrane za 2015. godinu je pokazao da je vojska u tom periodu imala dosta, kako su oni i sami naveli, vanrednih događaja u svom svakodnevnom radu.

Krađe opreme i drugih stvari iz vojnih objekata u kojima su smješteni vojnici, nestanak oružja, trovanje hranom, zaraze i epidemije onih koji su odlučili da civilnu odjeći zamijene vojnom uniformom samo su neke od stvari koje su obilježile prošlu godinu u vojnoj službi.

U vojnim dnevnicima je zabilježeno i nekoliko slučajeva da su pripadnici Oružanih snaga kršili pravila ponašanja, neopravdano izostali sa dužnosti, a bilo je i onih koji su vojnu uniformu zamijenili zatvorskom i tako dalje. Poduži je spisak događaja koji su postali sastavni dio izvještaja o onome što je vojska radila u toku prošle godine.

Svemu tome treba pridodati i ranije utiske i zaključke koje je na svjetlost dana iznio parlamentarni vojni povjerenik u kojima je podvukao i naglasio da je stanje u nekim kasarnama daleko od idealnog i poželjnog te da se vojnici suočavaju sa krovovima koji prokišnjavaju, lošom hranom i higijenom.

I uprkos svemu tome, cilj mnogih mladih ljudi u ovoj zemlji je da postanu dio Oružanih snaga BiH.

U tome vide spas, dobru platu i siguran posao. Bilo je dosta priča o štelama na konkursima za prijem u vojnu službu, ali je ipak većina mladih svojim radom i zalaganjem uspjela da obezbijedi mjesto u jutarnjem postrojavanju.

Da li će u BiH i dalje biti više od 9.000 vojnika ili će taj broj biti manji za duplo, ili možda za više, zavisi od onih koji u svojim rukama drže sve konce ove zemlje. O tome će ako je suditi prema nedavnim izjavama biti riječi iduće sedmice kada bi na stolu mogao doći dokument "Pregled odbrane".

Bez obzira kako završili razgovori o budućoj ličnoj karti Oružanih snaga BiH, svi moraju da imaju u vidu da oni koji su zadužili uniformu zaslužuju da imaju dostojan smještaj i hranu za jednog vojnika.

Krađa je bilo, možemo reći da će ih uvijek i biti, ali u BiH moraju da bude povećana bezbjednost onih u čijim rukama je i dio odgovornosti za ukupnu bezbjednost svih u ovoj zemlji.*

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica