Vojnički pozdrav

Vojnički pozdrav
Vedrana Kulaga
13.04.2018 11:26

Služiti vojsci i državi nekada je bila neopisiva čast. Sa uzdignutom glavom i punim srcem vojnici su ponosno, uglas kao jedan, ponavljaju riječi iz zakletve, znajući ko i šta na taj način postaju.

BiH je ostavila iza teško vrijeme koje ne smije nikada da se ponovi, a uplovila u neko novo u kojem se promijenilo dosta toga, uključujući i vojsku.

Oružane snage BiH od samih početaka muku muče sa brojnim problemima i kritikama koje gotovo svakodnevno stižu na njihovu adresu. Mnoge su, nažalost, potpuno opravdane jer je postojeće stanje teško održivo.

Razlog za to, između ostalog, leži u njihovoj brojnosti. BiH, ovakva kakva jeste, sve i da treba, ne može da izdrži ovolike Oružane snage jer za to treba novca.

Iako je Ministarstvo odbrane BiH apsolutni rekorder kada je riječ o potrošnji novca iz zajednički kase, čiji godišnji ceh premašuje 250 miliona maraka, to se ne vidi na terenu.

Sve analize i obilasci nadležnih pokazali su da je stanje u kasarnama daleko od onoga što vojska zaslužuje. Pokazali su da vojnici i ostala vojna lica mahom pokušavaju da u životu održe ono što im je u nasljedstvu ostalo iz bivše države. Zub vremena, međutim, sve više ima maha.

Većina vojnih objekata je dotrajala, prokišnjava, na mnogim mjestima nema higijenskih uslova za rad i boravak, u zimskim danima nema ni grijanja, pa ne čudi što vojnici skidaju uniformu.

Ne ulazeći u razloge zbog čega je prvi, drugi, treći ili bilo koji drugi sadašnji vojnik odlučio da uđe u vojne redove i da postane dio Oružanih snaga BiH, jasno je da niko od njih ne zaslužuje da radi u takvom ambijentu.

I kada se sabere i oduzme ne treba da čudi da je sve duži red onih koji dobrovoljno vraćaju uniformu i čizme, u nadi da će pronaći bolji i plaćeniji posao.

Posljednji podaci pokazuju da svake godine sve više vojnika i ostalih vojnih lica "diže" sidro, posebno onih koji imaju hrvatski pasoš, a sve više ih u stopu prate kolege iz reda srpskog i bošnjačkog naroda.

Oružane snage veoma često obavljaju odličan posao na terenu i u službi su svih građana ove zemlje u brojnim nepogodama, ali je odavno prošlo vrijeme da se vidi koliko nam vojnika treba u stroju i koliko novca treba ova zemlja da obezbijedi za dostojanstven život i rad jednog vojnika.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica