Vojnici na raskrsnici

 Vojnici na raskrsnici
Vedrana Kulaga
19.12.2017 12:46

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH godinama su na meti kritika, jer su apsolutni rekorderi u potrošnji novca među institucijama BiH, a efekti su simbolično vidljivi na terenu.

Brojne polemike i danas traju o tome koliko ova zemlja treba da ima vojnika, u kakvim uslovima radi sadašnja postava i koliko se u njihovim redovima poštuju standardi koji važe u zemljama regiona i šire.

Većina izuzetno dobro zna da vojnici i druga vojna lica u pojedinim kasarnama rade u katastrofalnim uslovima, ali i da dobar dio, posebno oni koji su imaju hrvatski pasoš, sve češće na lični zahtjev razdužuje uniformu i čizme i odlazi u EU u potrazi za boljim i plaćenijim poslom.

Toga su posebno svjesni u resoru odbrane, ali i činjenice da su vojnici ograničeni činjenicom da u službi mogu da budu do 35. godine, do kada mali broj može da „nabere“ 15 godina staža, koliko je, barem u Srpskoj, jedan od uslova za sticanje penzije.

To je bio jedan od razloga zbog kojih su nadležni odlučili da izmijene zakon o vojnoj službi i taj rok produže do 40 godina života, ali taj prijedlog tek treba da dobije zeleno svjetlo. U odbrani su izračunali da će im taj potez donijeti uštede od nekoliko miliona maraka, ali i da će imati uz sebe dobre i sposobne vojnike koji mogu da pomognu.

Ako izmjene zakona prođu, u službi će ostati više od 1.600 vojnika koji su u narednih pet godina trebalo da se pozdrave sa kasarnama i drugovima iz stroja. Da li i će i ostati, to će im uskoro nadređeni saopštiti.

Prošle ili pale izmjene Zakona o službi u OS nadležni treba da budu svjesni da to nije najveći problem u OS. Vojnicima treba obezbijediti uslove za rad.

Nekada je bila čast biti vojnik. Danas dobar dio muškaraca, pa i žena, ide tim putevima zbog solidne zarade, ali malo je onih koji istinski žele vojsku kao svoj životni poziv.

Ipak, ima ih. Ima ih i među tih 1.600 vojnika koji čekaju da saznaju da li idu ili ostaju.

Kakav god epilog bio, jasno je da svi moraju imati isti cilj, a to je da ako već imamo ovakve i ovolike Oružane snage, da im budu obezbijeđeni dobri uslovi za rad, a ne da nam vojnike pamte po konzervama hrane kojima je istekao rok, dotrajalim uniformama i ruiniranim kasarnama.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica