Vlast za razmatranje

Vlast za razmatranje
Vedrana Kulaga
27.07.2017 23:38

Nema zemlje na svijetu koja u jednom momentu, nekad i češće nije ima problema u funkcionisanju struktura vlasti, ali je BiH, čini se, na listi onih u kojima su rijetki momenti kada sve ide kako treba.

U relativno kratkoj istoriji ove zemlje ostale su upisane brojne krize i rekonstrukcije vlasti, ali aktuelni saziv Savjeta ministara BiH će ostati upamćen kao onaj koji je pobrao najviše kritika i koji je ostao bez podrške čak i onih koji su ga izabrali. Odnosi u koaliciji koja je poslije opštih izbora formirala vlast na nivou BiH, kako su dani odmicali, sve su više ličili na kraj, a ne početak.

Učestale optužbe i propali sastanci, uz tek poneka vijest i izjava da je BiH izašla na pravi put, a koje su na kraju "padale" u vodu, postale su dio svakodnevice koju su plasirali oni koji je narod BiH direktno ili indirektno izabrao.

Kada bi sada podvukli crtu jasno bi vidjeli da su uradili i više nego što je trebalo jer su usporili/zaustavili sve što se moglo na taj način zakočiti. Posljednja potvrda je epilog sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj, po prvi put, izvještaj o radu Savjeta ministara BiH nije dobio podršku parlamentaraca.

I nije ni čudo što je doživio takvu sudbinu jer je, od prvog dana kada je objavljen, većini bio nejasan. U rangu pitanja "šta je pisac htio da kaže".

BiH je u velikoj krizi. To više ne mogu da demantuju ni  okorjeli optimisti. Bilo je kriza, ali ne i ovakvog zastoja u radu samih institucija, i u odnosu i saradnji sa EU i među koalicionim partnerima, a sve istovremeno. To nije nikako dobro za zemlju kakva je BiH, a još je gore za one koji su još tu i vjeruju da će, eto, ipak sutra biti bolje. Teško.

Sve su prilike da ovakvo stanje "povuci-potegni" ostati sve do izbora koji su, koliko god se nekima činili blizu, ipak veoma daleko. Zato svi koji su uzeli mandate u ruke moraju da to konačno i shvate, a ne da se igraju.

Pozivajući prilike u BiH sve je moguće pa i da, ne daj Bože, bude gore od ovoga što sada imamo. I zato, stvarno je krajnje vrijeme da se prestane sa politikom inata, prepucavanja kao i stalnih niskih udaraca. Institucije na nivou BiH, ali i sve ostale u ovoj zemlji, moraju biti mjesta gdje će oni kojima je narod dao mandat - raditi za narod, a ne za svoj interes.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica