Višak roda prazni novčanike

Višak roda prazni novčanike
Marijana Miljić
16.08.2016 23:39

Voćari i povrtari u Srpskoj su po ko zna koji put prepušteni sami sebi, zbog čega domaća proizvodnja svakim danom pada sve niže.

I onda kada imaju dobar rod javljaju se problemi. Ta situacija ih je pogodila ove godine, jer u voćnjacima i baštama ima viška kruške, krastavca kornišona, te drugog voća i povrća koje domaća prerađivačka industrija ne može da otkupi, jer, kako kažu, već imaju dovoljno zaliha.

Zbog toga bi voćari i povrtari mogli ostati bez dodatne zarade, a na takvu situaciju su već sigurno poodavno i navikli, jer jedne godine praznih novčanika ostaju zbog vrućina, druge zbog grada, a treće, eto, zato što imaju viška roda.

Takva situacija je moguća samo kod nas i vjerovatno će biti nastavljena i u budućem periodu ako nadležni ništa ne preduzmu kako bi zaštitili domaću proizvodnju.

Ako su na kraju i prerađivači u pravu i imaju viška zaliha, nadležni u Srpskoj moraju i treba da pronađu druga rješenja za ovaj problem kako poljoprivredna proizvodnja ne bi svakim danom sve dublje tonula.

Onim rješenjima koja su trenutno u opticaju, odnosno iznajmljivanje hladnjača kod prerađivača za smještaj viška roda, voćari i povrtari nisu zadovoljni, jer je veliko pitanje dokle će to voće i povrće biti zaleđeno i da li će na kraju uopšte biti iskorišćeno i naći svoje mjesto na tržištu.

Jasno je da na vremenske prilike, koje su prethodnih godina poharale voćnjake i bašte, ne možemo uticati, ali svakako ne možemo i ne smijemo dozvoliti da višak roda struli i završi na nekoj od obližnjih deponija.

Pored ovog gorućeg problema, voćari i povrtari strahuju i od otkupne cijene viška roda, jer smatraju da bi ih na kraju, ukoliko uopšte postignu dogovor o prodaji, mogli ucijeniti prerađivači.

Jedno je jasno, a to je da se ni u kom slučaju ne smije dozvoliti da domaći višak roda propadne, jer to nije u interesu ni poljoprivrednika, prerađivača, ali ni nadležnih u Srpskoj.

Rješenja treba tražiti iz dana u dan, odnosno sve do onog trenutka dok ne bude pronađeno ono koji će zadovoljiti sve tri strane. U drugom pravcu se ne može ići, jer su poljoprivrednici do sada previše izgubili.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica