Tužilačke greške u koracima

Tužilačke greške u koracima
Vedrana Kulaga
15.07.2017 10:19

Situacija u BiH svakim danom sve više izlazi iz okvira prava, ali i zdravog razuma.

Nakon što je Ustavni sud BiH nedavno odlučio da zahtjev iz RS da budu preispitane odredbe zakona o obilježavanju 1. marta i 25. novembra, uslijedio je novi hladni tuš direktno iz još jedne u nizu spornih pravosudnih institucija BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri člana Republičke komisije za sprovođenje referenduma na kome se gotovo sto odsto onih koji su se 25. septembra pojavili na glasačkim mjestima izjasnilo da žele da 9. januar ostane ono što godinama i jeste - Dan Republike Srpske. Za ostalih pet članova komisije nije bilo mjesta u optužnici jer ih štiti poslanički imunitet, a za ostale visoke zvaničnike RS nisu našli ništa što bi ih povezalo sa referendumom.

Da je takva odluka suluda vide čak i oni koji nemaju niti su ikada imali ikakvog dodira sa pravom i pravosuđem, ali se u neku ruku može razumjeti zašto je donesena ovakva odluka.

Jednostavno, neko je morao da ponese sa svojim leđima taj teret referenduma, koji je bio i ostao trn u oku mnogima na nivou BiH i zvaničnom Sarajevu. Na nekome su kola morala da se slome, pa makar ovakav epilog bio krajnje nelogičan, kakav će ostati koliko se god trudili da ga razumijemo.

Jer, kako je moguće da je dio članova komisije kriv, a drugi nije, iako su svi radili isti posao? Uz to, nisu članovi komisije, odnosno ti koji nisu imali sreću u ovom slučaju da ih štiti imunitet, sami sebi dali posao i odlučili da, eto, vide šta narod ima da kaže o 9. januaru jer nisu imali šta pametnije da rade.

To je, na kraju krajeva, jasno i svima u Tužilaštvu BiH, ali su neki morali da nastave sa svojim političkim igrama kako bi jednu grešku ispravili drugom. Ovim se samo dodatno zakomplikovalo ionako uzavrelo stanje u BiH.

Tužilaštvo BiH je ovim nerazumljivim potezom stalo rame uz rame sa kolegama u Ustavnom sudu BiH koji su pokazali da iste stvari gledaju na različite načine, u zavisnosti od toga ko poseže za zaštitom prava i konstitutivnosti.

Podizanje optužnice u slučaju referendum, jednog u nizu od gotovo 100 slučajeva u kojima nije ispoštovana odluka tog i takvog Ustavnog suda BiH, samo je dokaz da je BiH zemlja koja je daleko od demokratije i pravde, u kojoj politika ruši sve, pa i najviše demokratske vrijednosti.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica