Tri viđenja

Tri viđenja
Vedrana Kulaga
28.06.2017 11:15

Sudbina se često znala poigrati sa Balkanom, a njegova burna istorija kroji u velikoj mjeri i njegovu sadašnjost.

Današnja BiH, koja je nastala Dejtonskim mirovnim sporazumom, nakon rata devedesetih godina prošlog vijeka, podijeljena je na Srpsku i FBiH, a do tada zavađenim narodima je ostavljeno da iznova grade i život i suživot.

Jedno istraživanje obavljeno 22 godine nakon toga pokazalo je kako se ko od pripadnika konstitutivnih naroda odnosi prema BiH, odnosno ko je vidi kao svoju.

Rezultati su pokazali ono što se odavno zna - BiH kao svoju državu ne doživljava većina Srba, dok s druge strane gotovo svi Bošnjaci BiH smatraju svojom državom. Hrvati su, gotovo po običaju, "ni tamo ni ovamo".

I to su tri istine o BiH. Tri istine o tome kako njeni narodi vide zemlju u kojoj žive.

To i ne treba da čudi, niti treba da bude nikakva prepreka i problem za funkcionisanje cjelokupne BiH, ali je problem ako neko počne da svojata ono što nije i ne može da bude isključivo njegovo.

BiH je po mnogo čemu specifična zemlja. Mnogi sa strane ne mogu da shvate kako ona funkcioniše, ko se za šta pita i čija je "posljednja", a ta "posljednja" mora biti rezultat dogovora i želja sva tri naroda.

To danas, nažalost, nerijetko nije slučaj, jer se mnoge odluke donose nametanjem, prevarama i podmetanjima.

Zato i ne čudi što je dosta onih koji BiH ne mogu i ne žele da smatraju svojom. Kada je riječ o ukupnoj populaciji, istraživanje je pokazalo da ni polovina ne smatra u potpunosti da je BiH njihova država.

Mnogi sa tugom i žaljenjem gledaju na tu trenutnu sliku, jer njome ne mogu biti zadovoljni ni Srbi, ni Hrvati, koji su uglavnom najviše oštećeni u tim nadmudrivanjima, ali ni Bošnjaci.

Potreba da se krene sa mrtve tačke treba da bude zvijezda vodilja i za jedne, druge i treće, a svako neka voli dio BiH koji želi ili BiH kao cjelinu.

Na to svako ima pravo, ali ne i da je prisvaja i nameće ostalima.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica