Treća sreća

Treća sreća
Dragana Orlović
25.03.2016 23:46

Izbori iz dva puta i glasanje u dva kruga nisu urodili plodom. Uzalud su prebrojavani tajni glasački listići i nepotrebno pravljeni nevažeći. Bez razloga je i među kandidatima rasla tenzija čiji prijedlog programa rada je bolji, pismeniji ili sa dužom priloženom biografijom. Najbolji nije izabran.

Ne, nisu u pitanju opšti ili lokalni izbori, nije ni referendum po srijedi, niti bilo koja politička partija, iako u prvi mah možda tako djeluje.

Riječ je o Univerzitetu u Banjaluci i njegovom konkursu za izbor rektora.

Već treći mjesec ova najveća visokoškolska ustanova u Republici Srpskoj je u žiži javnosti i izgleda će tako biti i idućih dana, a možda i mjeseci.

Ali krenimo redom. Otkako je 28. januara prvi put raspisan konkurs za prvog čovjeka banjalučkog Univerziteta, akademska zajednica se naprosto uskomešala i u njoj su krenule razne priče. Priče ko priče, ne treba im mnogo vjerovati, ali na kraju su se mnoge, nažalost, ispostavile tačnim. Jedna od najispričanijih bila je politika i to da će ona presuditi u izboru kandidata za rektorsku fotelju. Sa politikom u akademsku zajednicu su prvo na odškrinuta, a potom na širom otvorena vrata ušla i razna podmetanja.

Najbolji primjer za to bila je prva sjednica Senata Univerziteta u Banjaluci, na kojoj je u drugom krugu glasanja napravljen jedan nevažeći glasački listić, na kojem su bila zaokružena imena oba kandidata. I tako je ovim kandidatima i pored jednakog broja glasova za dlaku izmakla rektorska fotelja. Tada su krenule nove priče ko bi mogao biti taj ko je napravio nevažeći glas, kao i međusobne optužbe da postoje razna lobiranja i ucjene svih 29 članova Senata o tome kako će i kome ukazati svoje povjerenje...

Burna je bila i ova druga sjednica Senata, koja je ponovo završena bez izabranog rektora.

Jedan od favorita i ujedno član Senata odlučio je da ne glasa i tako sam sebi izmakao rektorsku stolicu, jer mu je baš njegov glas bio potreban za natpolovičnu većinu. To je učinio, kako tvrdi, iz moralnih razloga. Tu je naravno bio i onaj jedan nevažeći glas, ponovo sa zaokružena dva imena kandidata. I tako zbog morala i pojedinih članova koji ne znaju kako i za koga glasati, Senat mora ponovo raspisati konkurs i ponoviti još jednom cijelu proceduru. Hoće li biti treća sreća, znaćemo poslije još jednog tajnog glasanja. *

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica