Tračak nade u pravdu

Tračak nade u pravdu
Željka Domazet
20.12.2017 12:53

Nakon višedecenijskog ćutanja Tužilaštvo BiH konačno je zbacilo prašinu sa predmeta ratnog zločina počinjenog još prije četvrt vijeka, u ljeto 1992. godine.

Tada su u najezdi muslimanskih snaga pobijeni stanovnici sela Čemerno, a kuće i imanja do temelja spaljeni. Ni do danas u ovo selo nije se niko vratio, a preživjeli mještani, koji su nekim čudom preživjeli pokolj, rasuli su se svuda po svijetu.

Čemerne slike Čemerna godinama su opominjale i tražile pravdu, ali oni koji su odavno trebali da reaguju uporno su ćutali. Četvrt vijeka nakon zločina i pokolja stanovništva uhapšeni su prvi osumnjičeni i, kako se govorka, uskoro bi trebalo da budu podignute optužnice.

Mada su udruženja srpskih žrtava odavno podigla spomenik za postradale stanovnike Čemerna, uglavnom starce, žene i djecu, vlasti im nikada nisu dozvolile da na spomen-ploči pored imena pobijenih Srba stave natpis da je riječ o ratnom  zločinu. A da je zaista riječ o zločinu koji je počinjen sa jasnom namjerom da se Čemerno zbriše sa lica zemlje, govori činjenica da su oni koji su jurišali na njega imali naredbu da se sve uništi.

O monstruoznosti svega što se dešavalo u ovom selu dovoljno govore pustoš koja i danas hara ovim selom kao i preživjeli, od kojih se mnogi nikada nisu oslobodili trauma koje su preživjeli. Neki od njih su odvedeni u zloglasne logore gdje su preživljavali strahovite torture.

Preživjeli i danas, nakon toliko vremena, sa bolom i tugom posjećuju masovnu grobnicu i spomenik, polažu cvijeće i pale svijeće za postradale i njihove duše koje čuvaju sjećanje da je nekada u ovom malom selu bilo života.

Haški tribunal je svu dokumentaciju odavno proslijedio Tužilaštvu BiH koje je godinama sve te dokaze čuvalo u ladicama i skupljalo prašinu. Da li će pravda sada, nakon četvrt vijeka, konačno biti zadovoljena i svi vinovnici izvedeni na sud, ostaje da se vidi. Preživjeli ne gube nadu da će jednog dana svi oni koji su zvjerski ubili njihove najmilije završiti iza rešetaka. Bude li ovaj zločin, kao mnogi drugi počinjeni nad Srbima,  završio oslobađajućim presudama ili blagim kaznama, onda će se sasvim sigurno moći konstatovati da je pravda u BiH odavno ugasila svjetlo.

Ovaj mali zračak svjetla vraća vjeru u to da će i u ovoj zemlji pravičnost stati na stabilne noge.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica