Topla voda iz USAID-a

Topla voda iz USAID-a
Darko Momić
23.08.2018 11:55

Predsjednik Srpske Milorad Dodik prije dva dana je ustvrdio da sporazum koji su iza leđa Republike Srpske potpisali Savjet ministara BiH i američka državna agencija USAID vrijedan osam miliona maraka predstavlja direktno miješanje u unutrašnje odnose i izborni proces u BiH. On je precizirao da Ministarstvo spoljnih poslova SAD i USAID finansiraju razne nevladine organizacije i medije da pišu protiv Republike Srpske i suzbijaju ruski uticaj u BiH.

Kako je u ratu, ljubavi i predizbornoj kampanji sve dozvoljeno i sve moguće, tako je moguće i da prvi čovjek Srpske sazove iznenadnu konferenciju za novinare, uznemiri novinarske krugove i na kraju kaže nešto što je opštepoznato ili pejorativnim rječnikom - otkrije toplu vodu. A predsjednik Srpske prije dva dana je uradio upravo to i još je usput razočarao predstavnike sedme sile.

Naime, kada je stigla najava o vanrednoj pres konferenciji u Palati Republike u novinarskim krugovima su prvo počela da kruže pitanja: “Zašto je Mile sazvao pres, o čemu će govoriti, šta je sad smisli”... Uporedo s pitanjima počela su i nagađanja i mogući odgovori: “Da nije nešto u vezi sa Davidom Dragičevićem, opet će o migrantima, možda će odgovoriti na Mektićeve optužbe”…

A onda - mućak! Novinari, a za njima i kompletna javnost ostali su poprilično razočarani kada je prvi čovjek Srpske kao centralnu temu vanredne konferencije za medije pokazao sporni sporazum između Savjeta ministara i USAID-a. Razočarani zato što tvrdnja da Amerikanci, uz britansku podršku, planiraju da daju novac na suzbijanje ruskog uticaja predstavlja aksiom geopolitičkih dešavanja na cijeloj zemaljskoj kugli, a ne samo u BiH. Vijest koja zaslužuje sazivanje vanredne pres konferencije u Palati Republike je da su Amerikanci dali neke pare Republici Srpskoj, a ne protiv Republike Srpske. To valjda rade stalno!

Zato je Dodikova potvrda da će ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kao jedna od najuglednijih zvanica koja je ikada došla u grad na Vrbasu 17. septembra posjetiti Banjaluku zaslužila veću pažnju nego to da Amerikanci daju pare sa namjerom da kreiraju atmosferu da Lavrov ne bude dobrodošao gost u Republici Srpskoj.

A za tako nešto je osam miliona maraka jako, jako malo!

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica