Terorizam

Terorizam
Goran Maunaga
06.04.2017 23:45

Lijepo je čuti ocjenu stručnih svjetskih analitičara da je opasnost od terorizma u BiH u posljednje vrijeme pala sa visokog na srednji nivo u odnosu na prethodni period, ali to ne znači mnogo kada imamo činjenicu da u Siriji i Iraku ratuje oko 300 ljudi iz BiH.

Stručnjaci, koji sami navode tu brojku, u analizi se nisu upuštali u detalje, ali činjenica je da u BiH najveću opasnost predstavlja povratak terorista s ratišta, tim više što je Tužilaštvo BiH s njima do sada sklapalo sporazume o priznanju krivice na osnovu kojih su dobijali godinu zatvora, što su mogli da otkupe, pa su skoro odmah bili na slobodi.

Ama baš niko od odgovornih u BiH se nije ni zapitao, a kamoli da je šta preduzeo, jesu li možda ti članovi Islamske države u Siriji i Iraku počinili ratne zločine.   

Ne, jer su krivična djela ratnog zločina, a pogotovo izmišljenog zločina protiv čovječnosti, do sada u BiH bila rezervisana isključivo za pripadnike srpskog naroda.

A terorističke prijetnje ne samo da su stalne, nego se konstantno povećavaju zbog radikalizacije Bošnjaka u BiH. Onima koji to danas ne žele da vide, to će da se vrati na najgori način.

Radikalizaciji Bošnjaka i njihovom još masovnijem odlasku na strana ratišta svakako će pomoći i odnos pravosuđa BiH prema tom problemu, odnosno blage kazne koje su za teroriste prava amnestija, nezabilježena u svijetu.

Taj problem, definitivno, ne može biti riješen sve dok za to ne postoji politička volja čiji protagonisti teroriste u BiH vide kao bezopasne bivše rokere.

Stvarnu sliku stanja u BiH po tom pitanju automatski dodatno osvjetljava izjava ministra bezbjednosti Dragana Mektića koji je odmah demantovao nalaze vodećih svjetskih istraživačkih kompanija tvrdeći da nije tačno da u Siriji i Iraku ratuje 300 Bošnjaka, nego da ih je tamo samo 100.

Znajući način rada ministra bezbjednosti, ali i to kako do podataka dolaze te kompanije, povjerenje u ovom slučaju svakako treba dati tim istraživačkim timovima.

Tim više kad je poznat i odnos dijela vlasti i pravosuđa BiH prema teroristima.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica