Terorizam

Terorizam
Goran Maunaga
09.06.2014 21:00

Pohvalno je to što je Tužilaštvo BiH u svojoj informaciji poslanicima i delegatima Parlamenta o terorističkim aktivnostima u BiH iznijelo činjenice o tome da državljani BiH odlaze na ratište u Siriju i da je, poslije njihovog povratka, BiH još suočena s mogućim terorističkim napadima.

Pohvalno je, jer znajući dosadašnji način rada Tužilaštva, moglo se očekivati da taj problem u izvještaju bude minimiziran. Ili, čak, da Tužilaštvo informaciju o tome uopšte ne uputi u Parlament.

Pohvalno je to što je ukazano na problem, što su dati podaci, ali je za svaku kritiku to što se taj problem ne rješava i što je ogoljena istina da Tužilaštvo na tom pitanju nije uradilo skoro ništa.

Za svaku kritiku je i to što pravosudno-tužilačka institucija tog ranga, u toj informaciji i o jednoj za BiH životno važnoj temi, ne daje, osim statističkih i taksativnih podataka, nikakve konkretne informacije iz kojih bi se vidjelo kako bi se ovom problemu, koji je sve veći, stalo u kraj, ni kakvi su planovi za njegovo rješavanje.

Nedavno se i Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija bavio BiH. Njihova statistika kaže da BiH s Avganistanom dijeli drugo mjesto na svijetu po broju podružnica "Al-Kaide" koje postoje u tim zemljama, što je jezivo saznanje.

Znajući tu činjenicu, prezentovanu od najrelevantnije svjetske kuće, Tužilaštvo je hitno moralo da preduzme niz mjera kako bi zaštitilo ovu državu i njene stanovnike.

Tužilaštvo se pravda time da se čekaju izmjene zakona koje se odnose na odlazak državljana BiH na strana ratišta da bi mogle da se otvore istrage.

Ako zanemarimo nerad Tužilaštva u tom segmentu, iako mogućnost za djelovanje postoji i bez tih zakonskih izmjena, onda neka u toj instituciji kažu šta su uradili po pitanju djelovanja pet "Al-Kaidinih" podružnica navedenih na listi UN?

Jer, da problem u BiH postoji - postoji. A statistike i konstatacije sasvim ga sigurno neće riješiti.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica