Teret duga

Teret duga
Marijana Miljić
04.01.2018 12:29

Zaduženost stanovnika RS neprestano ide uzlaznom putanjom. Kredite građani ne dižu samo za stanove ili automobile, već i za kupovinu osnovnih životnih namirnica, proslavu krsne slave, spremanje zimnice, djece u školu, pa čak i za sitne popravke u kući…

Zadužuju se i da bi pokrili postojeće kredite, a iz kruga zaduženja gotovo da nemaju izlaza.

Da je tako, pokazuje i podatak da je ukupna zaduženost stanovnika RS na kraju septembra 2017. godine u bankarskom sistemu dostigla čak 2,912 milijardi maraka.

Bankari su tu brojku podijelili sa brojem stanovnika RS i na kraju došli do podatka da je svaki građanin dužan 2.489 maraka. Ta brojka je za manje od godinu skočila za 139 maraka.

Očigledno je da oni svakodnevno vode bitku sa službenicima iz bankarskog sektora da im odobre kredite, koje otplaćuju godinama.

Na to ih ništa drugo nije primorala nego niska primanja, koja nikako da se pomjere sa mrtve tačke, dok s druge strane troškovi života neprestano rastu.

Njihova jedina računica u glavi, o kojoj razmišljaju danonoćno, jeste kako rasporediti siću od plate za silne rate i ostale potrepštine da bi preživjeli. Sa dodatnim problemima suočavaju se kada ispadne neki neplanirani trošak, a njih je sigurno svakog mjeseca napretek.

Nezadovoljstvo stanovnika RS iznosom plata i borbom u otplati kredita je prešlo svaku granicu izdržljivosti, zbog čega sve više njih pakuje kofere i u potraži za boljim poslom odlazi u inostranstvo. Od problema neće ni tamo pobjeći, ali jasno je da će ih biti nadaleko manje nego u zemlji u kojoj su rođeni.

Ništa bolja situacija nije ni kod institucija i preduzeća.

Nažalost, sve su prilike, ako ne bude vidljivih pomaka, da ćemo i početkom iduće godine pričati i pisati o istom problemu.

Očigledno je da će skala zaduženosti nastaviti da raste, ako se nešto ne promijeni. Ali, građani RS taj tempo neće uskoro moći izdržati.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica