Sve manje zaposlenih

Sve manje zaposlenih
Marijana Miljić
05.04.2017 23:34

Na katastrofalno stanje na domaćem tržištu rada upozorili su i stručnjaci Svjetske banke i Instituta za međunarodne ekonomske studije iz Beča u svom izvještaju "Trendovi na tržištu rada zapadnog Balkana u 2017. godini".

Na tržištu rada BiH iz godine u godinu sve je gore i gore. Ovom jednom rečenicom može se opisati stanje o pitanju zaposlenosti u periodu od 2010. do 2016. godine o kome taj izvještaj govori.

Iako nam nisu ni bili potrebni nikakvi stručnjaci da bismo to znali, još jednom su, ako ništa, ovjerili činjenicu da domaće vlasti ništa ne rade o pitanju očuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta i da im je to posljednja rupa na svirali.

Da ih imalo interesuje, ako ništa, bar bi nešto uradili da zadrže postojeću stopu zaposlenosti, a ne bi dopustili da ona pada.

Upravo to se desilo i proteklom periodu, jer je broj zaposlenih sa 843.000 u 2010. godini pao na 801.000 u drugom kvartalu prošle godine. U isto vrijeme, na primjer, u Srbiji je broj zaposlenih porastao za čak 400.000, a u Makedoniji za više od 12 odsto.

Posebno su u BiH porazni podaci kada je riječ o mladima, jer se pokazalo da ih je više od 50 odsto nezaposleno. Uz to, tržište BiH bilježi i pad broja radno sposobnog stanovništva.

Većina onih koji su izgubili posao, kao i onih koji ga traže odustaju od toga u BiH te u svoj kofer pakuju najosnovnije ostvari i napuštaju zemlju u potrazi za boljim sutra.

Nažalost, u sadašnjoj situaciji ne možemo očekivati da se situacija na tržištu rada promijeni i da nešto krene nabolje. Postalo je jasno i pticama na grani da niko ništa ne radi da bi do toga došlo.

Upravo iz tog razloga biće nastavljeno dalje srozavanje broja zaposlenih, broj nezaposlenih će rasti, a zajednički cilj svih biće da napuste BiH i nađu sebi posao od koga će moći sebi priuštiti život dostojan čovjeka.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica