Све мање запослених

Све мање запослених
Маријана Миљић
05.04.2017 23:34

На катастрофално стање на домаћем тржишту рада упозорили су и стручњаци Свјетске банке и Института за међународне економске студије из Беча у свом извјештају "Трендови на тржишту рада западног Балкана у 2017. години".

На тржишту рада БиХ из године у годину све је горе и горе. Овом једном реченицом може се описати стање о питању запослености у периоду од 2010. до 2016. године о коме тај извјештај говори.

Иако нам нису ни били потребни никакви стручњаци да бисмо то знали, још једном су, ако ништа, овјерили чињеницу да домаће власти ништа не раде о питању очувања постојећих и отварања нових радних мјеста и да им је то посљедња рупа на свирали.

Да их имало интересује, ако ништа, бар би нешто урадили да задрже постојећу стопу запослености, а не би допустили да она пада.

Управо то се десило и протеклом периоду, јер је број запослених са 843.000 у 2010. години пао на 801.000 у другом кварталу прошле године. У исто вријеме, на примјер, у Србији је број запослених порастао за чак 400.000, а у Македонији за више од 12 одсто.

Посебно су у БиХ поразни подаци када је ријеч о младима, јер се показало да их је више од 50 одсто незапослено. Уз то, тржиште БиХ биљежи и пад броја радно способног становништва.

Већина оних који су изгубили посао, као и оних који га траже одустају од тога у БиХ те у свој кофер пакују најосновније оствари и напуштају земљу у потрази за бољим сутра.

Нажалост, у садашњој ситуацији не можемо очекивати да се ситуација на тржишту рада промијени и да нешто крене набоље. Постало је јасно и птицама на грани да нико ништа не ради да би до тога дошло.

Управо из тог разлога биће настављено даље срозавање броја запослених, број незапослених ће расти, а заједнички циљ свих биће да напусте БиХ и нађу себи посао од кога ће моћи себи приуштити живот достојан човјека.

Колумне Коментар дана