Suđenje vaskršnjem jajetu

Suđenje vaskršnjem jajetu
Goran Maunaga
06.02.2018 11:42

Pravosuđe BiH je, nakon svih teško shvatljivih dugogodišnjih skandala, svedeno na pravu mjeru - na red je došlo suđenje vaskršnjem jajetu.

Naravno, nije to suđenje u klasičnom smislu, ali nije mnogo nedostajalo pa da se desi i to.

Naime, "savjesni" zaposleni sarajevskog Opštinskog suda je uredno, na sve relevantne adrese, prijavio "grijeh" svoje koleginice, sudije Dejane Radojević-Bjeloš, a to je da ona na stolu drži vaskršnje jaje.

Suvišno je reći da držanje bilo koje hrane na stolu, ili bilo gdje drugo, ne predstavlja nikakvo vjersko obilježje kao ni ispoljavanje pripadništva bilo kojoj vjeroispovijesti, ali se zato može definisati, na neviđeno, profil i pripadnost tog žalioca.

A ko je i kakav je, jasno je iz činjenice da on nikad nije podnio prijavu protiv, recimo, sudije tog suda koja je na posao dolazila "pokrivena" još prije nekoliko godina. Iako je tu riječ o vjerskom obilježju i ispoljavanju pripadništva vjeroispovijesti, što je zabranjeno Zakonom o VSTS-u, tom "vjerskom čistuncu" to, dakle, uopšte nije zasmetalo.

Ali mu je sigurno zasmetala odluka VSTS-a iz 2016. godine da osobe koje rade u pravosuđu ili su svakodnevno u vezi sa sudskim procesima ne mogu da nose vjerska obilježja.

Zanimljivo je da su tadašnju lavinu osuda te odluke VSTS-a pokrenuli isključivo pripadnici islamske vjeroispovijesti, odnosno njihova razna udruženja i vjerski službenici koji su pristalice "pokrivenosti" sudija i odlazaka zaposlenih na "podne-namaze". Sada im, eto, smeta čak i hrana na sudijskom stolu, koja ih asocira na hrišćanstvo.

Koliko je ta pojava uzela maha posebno pokazuju i primjeri praktikovanja vjere zaposlenih u kalesijskom i zeničkom pravosuđu, gdje zaposleni petkom redovno odlaze na podnevne "džuma-namaze".

Koliko su zvaničnici bh. pravosuđa nemoćni da u tom segmentu disciplinuju svoje radnike i poštovanje odluka i zakona u svojim redovima, govori i podatak da na klanjanje petkom odlaze i neki članovi VSTS-a.

A ako VSTS svoje članove ne može da privoli na poštovanje vlastite odluke, šta se onda uopšte može reći o cjelokupnom bh. pravosuđu?

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica