Studentska prilika

Studentska prilika
Danijela Stokanić
04.11.2016 23:39

Odluka Upravnog odbora Univerziteta u Banjaluci da najboljim diplomcima ubuduće omogući obavljanje pripravničkog staža na jednom od banjalučkih fakulteta je za svaku pohvalu.

Ukoliko nastave da se trude, pred ovim studentima se otvaraju nova vrata, jer će kroz nekoliko godina postati dobri docenti i profesori i na taj način doprinijeti razvoju Univerziteta u Banjaluci, a samim tim i RS.

U slučaju da ne bude tako, ovi mladi ljudi će bar godinu  primati pripravničku platu, uz uplaćen radni staž, te steći uslove da polažu državni ispit, ne plaćajući master tezu. Čak i da se ne zaposle na Univerzitetu, studenti će steći dobru osnovu ili višu početnu poziciju u odnosi na druge.

Osim toga, biće i onih koji će zahvaljujući pripravničkom stažu svoje afinitete prepoznati prema nekom drugom naučnom polju. To će im omogućiti da se na vrijeme preorijentišu, jer studentska "predstava" i ona s druge strane scene nije ni blizu ista, kao što je slučaj i u svakom drugom poslu. I kapa dolje predstavnicima Fakulteta političkih nauka, koji su ovu praksu počeli da primjenjuju još prije tri godine i tako postali uzor ostalima, a sve u namjeri da zaustave nepotizam i zadrže najbolje. Oni su shvatili da je to jedini recept za uspjeh.

Njihovim koracima trebalo bi da krenu i mnogi drugi, jer javna je tajna da je danas rodbinsko zapošljavanje prisutno u mnogim ustanovama i institucijama. To je samo jedan od načina da se perspektivan kadar, koji budućnost uglavnom vidi samo van granica BiH, zadrži u svojoj otadžbini, jer će zahvaljujući tom stažu omogućiti sebi da ostanu na matičnom fakultetu i rade posao za koji su se školovali.

Pružanje šanse najboljim diplomcima trebalo bi da bude podsticaj i za nove generacije, koje iz tog primjera mogu da nauče da se trud i rad ipak isplate. A kada bi se ovaj model sprovodio i u drugim oblastima, onda bi bilo sve manje onih koji bi rekli: "Čemu žrtvovanje i učenje kada nemam šanse da se zaposlim?"

Nadležni ne smiju zaboraviti na činjenicu da je RS za dvije godine napustilo više od 200 samo ljekara i tehničara, ne računajući na hiljade drugih diplomaca koji su trbuhom za kruhom otišli "preko grane". Zato svaki pokušaj da se zadrže i nagrade mladi i vrijedni stanovnici ove zemlje uliva nadu u bolje sutra.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica