Studentska prava

Studentska prava
Dragana Orlović
24.02.2016 23:58

Rukovodstvo Unije studenata RS ponovo je dokazalo da su spremni da ozbiljno rade i bore se za svoja prava i bolje uslove studiranja.

Poslije prošlogodišnjih konkretnih zahtjeva, kada su tražili i dobili niže osnovice za izračunavanje naknade koju plaćaju prilikom obnove godine, proširenja upisnih lista i apsolventskog statusa, kao i neprestane borbe za jeftiniji život u studenjaku, još jednom su izašli u javnost sa pitanjima važnim za njih, a ne za neku političku partiju. A bilo je, nažalost, i ne tako davno, i takvih slučajeva.

Prvi put u Republici Srpskoj, ali i cijeloj BiH odlučili su da pokrenu veb aplikaciju gdje će studenti javnih univerziteta anonimno ocjenjivati rad nastavnika i fakulteta. Na taj način će iskazati svoje stavove o tehničkoj opremljenosti fakulteta, kvalitetu studijskih programa, stečenom znanju, mogućnosti zapošljavanja nakon diplomiranja, odnosu i angažovanosti profesora i studentskih službi.

Cilj je jasan - bolji kvalitet visokog obrazovanja.

Sistem anketiranja u testnoj fazi pušten je u rad 21. februara i odmah mu je pristupilo više od 200 studenata, a ono što u idućem periodu očekuju jeste mnogo veći broj onih koji će te ankete popuniti.

A zašto i ne bi. Ankete su anonimne i u okviru njih će svakog semestra ocjenjivati sve one profesore, asistente i fakultete zahvaljujući kojima treba da steknu diplome. Ali, diplome koje treba da garantuju kvalitet znanja i mogućnost zaposlenja po završetku studija.

Iako to pomalo zvuči kao utopijski stav u vremenu gdje su mnogi sistemi vrijednosti narušeni i iskrivljeni, vjerovaćemo da je ovo početak. Početak i nastavak bitke studenata za studentska prava. Ne za politiku, ne za razna stranačka lobiranja, već za rješavanje problema koji muče ovaj dio populacije.

To nije ništa novo. Ovakvo ocjenjivanje fakulteta uobičajeno je u regionu i Evropi, odakle su i dobili ideju da ih realizuju na našim fakultetima. I svaka čast im na tome. 

Oni su budući profesori, ljekari, advokati, ekonomisti i na njima je da žele i traže više od fakulteta, nastavnika i cijelog obrazovnog sistema. Ovo je njihova "revolucija" kojoj treba da ostanu dosljedni, a ne politika, koju već ima ko da vodi, ali daleko od njih.+++ 

 

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica