Studentska posla

Studentska posla
Dragana Orlović
17.04.2016 22:45

Najnoviji podaci "Evrostudenta", jednog od najznačajnijih međunarodnih istraživanja o socijalnim i ekonomskim uslovima studentske populacije, pokazuju da 58 odsto studenata u BiH živi sa roditeljima.

Više od polovine je onih koji žele sebi i roditeljima olakšati troškove studija pa obavljaju poslove koji nemaju nikakve veze sa onim što studiraju. Tu je i ogroman broj nezadovoljnih samim kvalitetom nastave i to posebno kada je u pitanju praktični dio. Najnoviji podaci, ali za BiH ništa novo. Nedostatak radnih mjesta, loša pravna regulativa i gotovo nikakva stimulacija za zapošljavanje studenata tek su dio problema prisutnih već godinama.

Prave muke mladih nastaju tek kada diplomiraju.

Bez kvalitetne prakse i sa fakultetskim diplomama koje nerijetko služe kao grubi podsjetnik da su u nečemu grdno pogriješili, umjesto prečica do zaposlenja, vrte se ukrug. Još ako su među vlasnicima diploma koje odavno nisu potrebne poslodavcima, za veoma kratko vrijeme postaju bespomoćni. I ne samo to, već bijesni i spremni otići na kraj svijeta, samo ako ih tamo čeka bilo kakav solidno plaćen posao. Međutim, da bi njihov i odlazak budućih generacija zaustavili, ili bar pokušali spriječiti, oni koji to mogu čine malo ili gotovo ništa.

Pasivnost na većini visokoškolskih ustanova, kada je u pitanju kreiranje upisne politike, dostigla je takav nivo da imamo osjećaj da upisne kvote kreiraju po "kopi-pejst" sistemu. Ni kvalitetom praktične nastave većina ih se ne može pohvaliti. Naprotiv. Sa druge strane, preduzeća i firme (čast izuzecima) apsolutno su nezainteresovani za sklapanje sporazuma sa fakultetima kako bi zajedničkim snagama stvarali mlade potrebne tržištu, a ne za biroe. U svemu tome odgovornost, i to najveća, jeste - onih koji kreiraju zakone i prate da li se oni i u kojoj mjeri sprovode. Umjesto da donesu kvalitetan set mjera i angažuju sve kako bi ih automatski sproveli u djela, već godinama rade isto. U martu i aprilu krenu sa pričama o kvalitetnijoj upisnoj politici, u maju povedu malo žustrije rasprave i u junu već zaborave sve šta su rekli. U julu su zatim na oglasnim tablama već svi spiskovi primljenih studenata. Studenata koji će tu biti iduće četiri, pet ili šest godina, a poslije ko zna...

 

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica