Strane sudije

Strane sudije
Goran Maunaga
02.06.2017 09:53

Onoliko koliko je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko nepotreban BiH, isto toliko su ovoj zemlji i Ustavnom sudu BiH nepotrebne strane, međunarodne sudije.

Svi oni su ovdje isključivo zbog ličnog interesa, skandalozno visokih prinadležnosti za nikakav rad, i zbog, kad se ukaže potreba, kakve političke odluke koja vodi unitarizaciji BiH i centralizaciji njenih institucija.

Jer očito ih ne zanimaju ni napredak ni put BiH ka evroatlantskim integracijama, jer je svima jasno da BiH ne može ući u EU dok u bh. vlasti i politici odluke donose stranci.

Drugo, više je nego sramotno da jedan strani sudija za dolazak na ukupno šest sjednica Ustavnog suda inkasira skoro 60.000 maraka, čak i da se radi o sudbinskom odlukama što, naravno, nije slučaj.  

Sve pokazuje da je napokon sazrela situacija za donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH na čemu Republika Srpska insistira godinama.

Riječ je o zahtjevu koji konstituiše najviši ustavi organ i stvara uslove za dalji korak u demokratizaciji ustavnog i političkog sistema BiH.  

Jer Ustavni sud treba da bude autonomna institucija koja ima najviši ustavni autoritet, a da bi to bio samostalan organ po načelu svih savremenih sistema, posebno je važno da je i nezavisan u smislu da u njegovom sastavu ne smiju i ne mogu da budu sudije strani državljani.    

To, jednostavno, danas nije praksa ni u jednoj državi u svijetu. 

Konačno, ohrabrujuće su i izjave predsjednika i potpredsjednika Ustavnog suda o suvišnosti međunarodnih sudija u toj instituciji.

Zato Parlament BiH treba hitno da se angažuje na donošenju Zakona o Ustavnom sudu BiH za šta postoji ustavno-pravni osnov. Dakle, Ustavni sud BiH treba da ima devet sudija, od čega šest izabranih u FBiH a tri u RS, uz to da iz jednog konstitutivnog naroda može biti izabrano najviše troje sudija.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica