Stranačko nebo

Stranačko nebo
Vedrana Kulaga
11.04.2018 11:25

BiH je redovno na dnu regionalne i evropske ljestvice kada je riječ o političkim, demokratskim, ekonomskim i brojnim drugim pravima i slobodama, ali to nije slučaj kada su pod lupom političke partije i drugi politički subjekti.

Sve računice pokazuju da je prema brojnosti stranaka BiH na samom vrhu regiona i Evrope jer je, po svemu sudeći, opšti stav da je danas u BiH samo u tim vodama moguće uspjeti.

Izbori u BiH se održavaju svake dvije godine i jasno je da se sve vrti upravo oko skupljanja izbornih, odnosno političkih poena i izvođenja što bolje predstave za narod da bi im te jedne oktobarske nedjelje dali glas za spas.

Na političkoj sceni ima nekoliko desetina stranaka koje su godinama u vlasti i opoziciji, dok ih je više od 100 u pokušaju da se na ovaj ili onaj način domognu pozicija ili novca.

Malo je onih koji stvarno žele da urade nešto dobro za ovu zemlju u cjelini ili njen dio. Malo je onih kojima je stvarno stalo da njihovi sugrađani sutra bolje žive, da ponude dobre i realne putokaze za izlazak iz teške situacije, a još manje je novih snaga koje u tome zaista i uspiju. Gotovo da ih, bolje rečeno, i nema.

Posljednji presjek Centralne izborne komisije BiH pokazao je da je u nepunih deset godina u sudskim registrima izbrisano gotovo dvije stotine stranaka.

To jasno pokazuje da je većina njih samo htjela da uradi nešto za sebe i u svoju korist, kada je odustala poslije samo jednog izbornog ciklusa u kojem joj to nije pošto za rukom. Da je to drugačije ostali bi i dalje aktivni i sprovodili bi ideje i programe koje su zacrtali. I tako su se smjenjivali od izbora do izbora.

Na političkom nebu BiH gotovo svakodnevno se javljaju nove stranke i razni pokreti koji samo traže da izvuku korist iz cijelog nesređenog sistema i da, nakon toga, nastave da budu u zimskom snu određeno vrijeme. Do nove prilike. Bilo pod istim ili drugim imenom.

Dobar dio novih, aktivnih partija vuče korijene iz onih koje se još "drže", a dio igrom želja, potreba i pohlepe.

Dobro je kada u jednoj zemlji ili državi ima više stranaka i pokreta koji zagovaraju bolje, ali to mora biti za opšte, a ne samo za lično dobro. Sadašnja praksa je pokazala da BiH ima svojevrsne političke "padalice", ali i da se na njenom političkom nebu uvijek traži mjesto više za one koji pod plaštom bolje budućnosti za sve pokušaju da izgrade sebe.

 

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica