Stop auto-mafiji

   Stop auto-mafiji
Milijana Latinović
26.06.2016 23:28

Veliko angažovanje i predan rad policijskih službenika, pišu pozitivnu statistiku ovih dana, bar kada je riječ o auto-mafiji. Statistike pokazuju da se broj ukradenih automobila u RS iz godine u godinu smanjuje, pa je tako lani ukradeno svega 165 četvorotočkaša, što je rekordno nizak broj u proteklih pet godina.

Dobri rezultati koje postiže policija vraćaju ljudima vjeru u zakon i pravdu. Vraćaju nadu da bolje i sigurnije sutra postoji i čeka svakoga od nas.

Svjedoci smo da proteklih dana ne samo da policija čuva naše automobile i pred lice pravde izvodi razbojnike koji haraju po parkinzima i garažama, oni i svakodnevnim radarskim kontrolama na kritičnim dionicama puta širom Srpske, spasavaju hiljade života. 

Koliko god se vozači željni adrenalina i brze vožnje ljutili zbog napisanih kazni za prekoračenje brzine, mogu samo da im kažu hvala, jer kazna za brzu vožnju je ništa naspram izgubljenog života.

Iako je statistika pozitivna, a rad policije vrijedan hvale, treba stalno imati na umu da za lopova nema odmora ni predaha. Oni vrebaju onda kada se najmanje nadamo i kada mislimo da smo najzaštićeniji.

Koliko god je tehnološki napredak donio dobra u svakom pogledu za čovječanstvo, donio je i neprilike. Napretkom tehnologije, uznapredovao je i "biznis lopova, pa za svoje poslove koriste savremenu opremu.

Za običnog lopova ljudi kažu nema ključa ni katanca koji ne može obiti, pa tako i auto-afija, nema tog automobila koji njima ne može pasti u ruke.

Ako je suditi prema onoj narodnoj da prilika čini lopova, onda je s obzirom na broj četvorotočkaša koji krstare drumovima, prilika bezbroj, a lopova iz dana u dan sve više.

Ne samo da vrebaju automobile, već ih prepravljaju i podvaljuju pod novu ili dobro očuvanu robu. Mogli bismo reći da majstori ovog zanata podmlađuju polovnjake.

A nije rijetkost ni situacija da dobro organizovani i uz pomoć sofisticirane opreme, ukradeno vozilo za čas rastave na dijelove i potom ih prodaju.   

U strahu i neizvjesnosti najčešće su vlasnici automobila marke "folksvagen", "audi" i BMW, jer su njihovi ljubimci najčešće na meti razbojnika. Međutim, ako policija ovako nastavi sa radom auto-mafiji će vrlo brzo doći kraj, a mjere koje su danonoćno sprovodili će uroditi plodom.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica