Stečajevi i likvidacije

Stečajevi i likvidacije
Marijana Miljić
26.01.2017 23:29

Za mnoga preduzeća u RS 2016. godina nije donijela ništa novo i još jednom se pokazalo i dokazalo da se većina firmi bori za opstanak na tržištu.

U toj borbi uglavnom gube, pa su sve rjeđi oni koji na kraju izbore uspješno poslovanje. Da je tako, pokazuje i podatak da je čak 110 preduzeća u 2016. godini završilo u stečaju, a duplo više u likvidaciji, tačnije njih 225.

Sasvim je sigurno da je ogroman broj radnika koji su sa odlaskom ovih preduzeća u stečaj ili likvidaciju izgubili bitku za svoje radno mjesto i redovna mjesečna primanja.

Na kraju su prepušteni pronalasku novog posla i nadi da kada i nađu zaposlenje, njihova nova firma neće biti dovedena na ivicu provalije.

Očigledno je da se većina preduzeća, ali i njihovih zaposlenih nalazi u začaranom krugu iz kojeg ne vide izlaz.

Još veći je problem to što nadležni ne doprinose borbi preduzeća za opstanak na tržištu i iznalaženju novih tržišta i mogućnosti. A, nema sumnje da trebaju.

Jer iza ugašenih preduzeća ostaju uglavnom ogromna dugovanja, koja RS nikada ne može naplatiti. Ta dugovanja uglavnom završavaju na otpisnoj listi. 

Veliki je problem i to što na tržištu ima i onih firmi koje namjerno prave dugovanja, pojedinci se obogate i nakon toga stavljaju katanac na bravu.

Jasno je da krivaca ima i sa jedne i druge strane. Vlasti treba da pomognu privrednicima da opstanu na tržištu i osvajaju nove zemlje i time zapošljavaju veći broj radnika kroz smanjenje poreza i doprinosa, davanjem podsticaja zaslužnima ali i kažnjavanjem nesavjesnih.

S druge strane, sve firme treba da budu odgovorne, odnosno njihovi vlasnici ne treba da ih osnivaju samo s ciljem gomilanja dugovanja i bogaćenja.

Na kraju je sasvim jasno da treba pošteno zasukati rukave i početi sa pospremanjem u ovoj oblasti.

Sve dok ne počne temeljno pospremanje, preduzeća će tonuti, a dugovanja prema Srpskoj će se gomilati.

A jasno je da više nema vremena za čekanje!

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica