Српско јединство

Српско јединство
Ведрана Кулага
06.01.2018 14:13

Српски народ данас има двије матице. То су Српска и Србија, а добар дио Срба расут је свуда по свијету.

Како вријеме пролази, чини се да је све удаљенији од својих коријена, писма, језика и традиције.

Многобројни Срби живе са статусом националних мањина, а негдје и без тога, иако их има довољно да задовоље законске форме. Извјештаји о њиховом статусу из године у годину све су гори и то првенствено у земљама региона, а какво је стање најбоље осликава чињеница да се пишу као црне књиге.

Српски језик је на излазним вратима бројних школа, ћирилица све теже одлијева готово свакодневним нападима, историја је искривљена у бројним уџбеницима, а култура нема мјесто које заслужује на регионалним и другим позорницама.

Неријетки су примјери да Срби у исељеништву свјесно ћуте о свом поријеклу, вјери, нацији, а исто тако у неким дијеловима су приморани да све то промијене како би опстали.

Српска и Србија одлучне су да покушају да ствари врате на прави пут и да колико-толико олакшају свакодневицу онима који желе да сачувају српску нацију од гушења и заборава.

Један од путева ка томе води кроз заједнички фонд из којег ће новац ићи тамо гдје то буде најпотребније.

Није битно гдје то буде. Битно је да њиме буде омогућено да српска дјеца која одрастају далеко од матица уче српски језик, ћирилицу и да знају своју историју.

Битно је да новцем буде, на примјер, изграђен или надограђен дом у којем ће се Срби дружити, играти српска кола, пјевати старе српске пјесме и очувати национални идентитет.

За сваку похвалу је што широм региона и Европе постоје и раде културно-умјетничка друштва која су прави амбасадори традиције и нације.

И која свој посао одрађују са осмијехом и која би могла да, у догледно вријеме, добију помоћ од матица.

Заједнички фонд је, како се чини, добар пројекат који иде у праксу пријеко потребног повезивања и јачању веза између српског народа, ма гдје год се налазио.

Нека огњишта ће остати заувијек хладна, другима се већ сада не назире ни траг, али обавеза свих нас, ма гдје били, јесте да чувамо вјеру, писмо и нацију јер без тога нисмо ништа.

Колумне Коментар дана