Spas u posljednji čas

Spas u posljednji čas
Vedrana Kulaga
03.05.2017 23:55

Pravosudni sistem u BiH prepun je rupa i mnoge stvari još nisu došle na svoje mjesto. Posljednji dokaz za to je godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH za prošlu godinu koji je pokazao da je za mnoge pravda, ipak, bila nedostižna.

Stotine osumnjičenih i optuženih za krivična djela mogu da odahnu jer je njihov bijeg od pravde, zahvaljujući sporosti pravosuđa u BiH, urodio plodom s obzirom na to da je došlo do zastare istraga na čijoj su meti.

Zastara je nastupila u čak 357 krivičnih i 81 prekršajnom predmetu nakon što je od izrečene kazne ili počinjenog krivičnog djela proteklo od tri do 35 godina, u zavisnosti od njegove prirode.

Slična i gora situacija zabilježena je i proteklih godina, a to ukazuje da je vrijeme da se ova problematika ozbiljnije shvati, da nadležni zasuču rukave i vide gdje je zapelo.

Za početak, mogli bi da u svojim izvještajima detaljnije kažu za koja su se krivična djela teretili oni koji su uspjeli da se izvuku iz ruku pravde, kolike su im bile izrečene kazne i kada su izrečene.

Mogli bi javnosti predočiti i obrazloženja zbog čega krivci nisu odležali kazne, a ne samo kao razlog navesti kako nisu bili dostupni pravosudnim organima ili da su predmeti u sudove kasno stigli.

Svako treba da odgovara za počinjena krivična djela i niko to ne može da opravda bilo kojim razlogom. Zato nadležni u ovoj zemlji treba da vide zbog čega je toliko krivaca uspjelo da se spasi u posljednji čas. Tačnije, da ih, na kraju, spasi zakon o koji su se nekada prije ogriješili i na osnovu kojeg su kažnjeni.

Od nadležnih u ovoj zemlji, za sada, imamo samo statističke podatke sažete u godišnjem izvještaju o broju onih koji su uspjeli da, spletom okolnosti, pobjegnu pravdi, ali to nije dovoljno. Mora se znati da li je svemu kumovala samo njihova sposobnost ili ima i primjesa nesposobnosti onih kojima su povjereni njihovi predmeti.

Za svako kršenje zakona postoji određena kazna i onaj koji ju je "zaslužio" treba i da je odsluži.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica