Službeni automobili

Službeni automobili
Goran Maunaga
29.03.2017 23:49

Branislav Janjuz, vozač Slobodnog demokratskog srpskog kluba u Narodnoj skupštini RS, koji je u Kozarskoj Dubici službenim vozilom pijan udario maloljetnog dječaka i pobjegao, više neće raditi u Narodnoj skupštini i takva je odluka za svaku pohvalu.

Tu, međutim, ne treba stati. Jer nakon što je policija protiv njega pokrenula prekršajni postupak zbog tog saobraćajnog incidenta, u kojem je Janjuz imao 1,95 promila alkohola u krvi, neophodno je i da bude utvrđeno zašto je u privatne svrhe koristio službeno vozilo. Tu je i teško shvatljiva činjenica da je Janjuz dobio posao službenog vozača samo nekoliko dana nakon što je osuđen zbog ranije skrivljene saobraćajke i iako je presudom tada ostao i bez vozačke dozvole jer je pijan skrivio saobraćajnu nesreću.

Sasvim je sigurno i to da pitanje korišćenja službenih vozila zahtijeva dublju analizu i da bi uvođenje reda u tom segmentu trebalo maksimalno proširiti. I to ne samo u Narodnoj skupštini, jer Janjuz, nažalost, nije usamljen slučaj ni u RS ni u BiH.

Nedavno je vozač Doma zdravlja u Novom Gradu službenim "renoom klio" udario pješaka, pobjegao sa mjesta nesreće, a da stvar bude još gora, njegov šef i rukovodilac voznog parka u toj zdravstvenoj ustanovi pomogao mu je da to sve prikrije.

Poseban je slučaj direktora Inspektorata RS Živana Delića, koji je službenim automobilom, koji je vozio dok je imao 1,81 promil alkohola u krvi, usmrtio ženu pješaka u Bijeljini.

I bivši načelnik opštine Kneževo Bore Škeljić svojevremeno je službenim vozilom učestvovao u saobraćajnoj nesreći. Tokom uviđaja ustanovljeno je da ima više od 1,5 promila alkohola u krvi. I nekadašnji ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj je 2012. godine učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj je lakše povrijeđena Maja Babajić, koja je tada tvrdila da je Alkalaj bio pijan.

Nepropisnoj i bahatoj vožnji sasvim sigurno treba stati ukraj i pokazati da i za one koji voze službene automobile vrijede ista pravila kao i za sve ostale. U suprotnom će se i dalje govoriti da je u BiH najbolji automobil koji se može slupati - službeni.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica