Slučaj Azre Miletić

Slučaj Azre Miletić
Željka Domazet
05.08.2017 09:50

Svi apsurdi pravosuđa u BiH najočiglednije su se pokazali na slučaju sudije Suda BiH Azre Miletić.

Miletićeva među advokatima i brojnim kolegama oduvijek važi za sudiju koji je bio uzor svima onima koji su iole držali do prava i pravde - stručna, sposobna i upućena u svoj posao, za ratne zločine sudila je po Krivičnom zakonu SFRJ, a nijedan njen predmet nije pao u Evropskom sudu za ljudska prava.

Ipak, kao takva je na osnovu izjava sumnjivih lica optužena za primanje mita i na kraju osuđena na dvije i po godine zatvora.

Svi oni koji se još nisu oprostili sa zdravom logikom tvrde da je obrazloženje Suda BiH za kaznu od dvije i po godine zatvora u najmanju ruku kontroverzno i da u slučaju Azre Miletić ima mnogo toga čudnog.

Sud je utvrdio da je prisluškivanje Miletićeve bilo nezakonito pa je presuda donesena samo na osnovu iskaza zaštićenog svjedoka pokajnika, koji je dobio imunitet. Dakle, pokajnik, za koga odbrana tvrdi da je obični kriminalac, je sudiju koji je do tada radio kako treba optužio za uzimanje mita, potom je dobio imunitet, a tom su sudiji odrezane dvije i po godine robije. Ovo sasvim dovoljno govori o tome da je presuda, koja je Miletićevoj izrečena po receptu Suda BiH, na vrlo klimavim nogama.

Najčudnije u svemu ovome je to što su kolege Azre Miletić iz Apelacionog vijeća, koje su zajedno sa njom radile na istom slučaju zbog koga je Miletićeva optužena, nekim čudom izuzete iz istrage tadašnjih prvih violina i Suda i Tužilaštva.

Iz svega ovoga, kao i iz navoda uglednih advokata da je Miletićeva počela da smeta u bitnim predmetima, nije teško iz cijele ove pravosudne ujdurme zaključiti da se išlo ka namjeri da Miletićeva bude sklonjena.

Ona je izgleda smetala pojedincima da sude i tuže kako njima odgovara, jer su pravda i pravičnost već odavno i Sudu i Tužilaštvu u ovoj zemlji postale samo puko pokriće za obračune svake vrste.

Stoga i ne čudi komentar koji je izgovorila saslušavši i presudu: "Stid me je što sam bila sudija Suda BiH".

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica