Šišmiši u parlamentu

 Šišmiši u parlamentu
Vedrana Kulaga
25.07.2018 12:27

BiH nikako ne uspijeva ni da priđe zelenoj grani, a kamoli da stane na nju.

Svako novo jutro sa sobom donose neke nove probleme, a njeni građani sve vjeruju da će, ipak, jednog dana biti bolje.

Ta i slična obećanja uskoro ćemo slušati svaki dan i to po više puta, a da li će te riječi postati realnost, moći ćemo reći za četiri godine, kada budućim liderima mandat bude pri kraju.

Ovaj saziv vlasti na nivou BiH, koji broji posljednje dane, u cjelini se nije proslavio. Problemi su se nizali jedan za drugim, a rješenja su veoma često dolazila kasno, nekada i prekasno. Lični interes je nadvladao opšti i to je jedan od razloga zbog kojih ova zemlja, kakva god da je, nikako ne može naprijed.

Na tom spisku je i enormno rasipništvo koje je na tom nivou vlasti prevršilo svaku mjeru. Milioni i milioni maraka, i to svaki mjesec, odlaze za plate i naknade službenika koji su mahom posao dobili preko partijskih i rodbinskih veza, a milioni godišnje odlaze i za pokrivanje članarina u svjetskim organizacijama i asocijacijama.

Novac odlazi na sve strane. Plaćamo i zaštitu morskog dna, razne biljke i ostalo, a to možda ne bi bilo toliko sporno da ova zemlja ima neke koristi od svih tih organizacija. Ali nema.

Nakon što su institucije godinama odbijale da kažu u kojim su sve organizacijama u svijetu “platile” mjesto i koliko to sve košta poreske obveznike, okvirni spisak je napravljen, a sve su prilike da će biti veoma brzo proširen, jer pristižu i šišmiši.

Pred poslanicima u Parlamentu BiH će se naći prijedlog za davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o zaštiti šišmiša u Evropi i biće zanimljivo čuti šta će o tome da kažu oni kojima je narod dao mandat i dobre plate.

I da li će podvući crtu i odgovoriti na pitanje ko ima veća prava i bolji život - da li stanovnici u BiH ili šišmiši u Evropi.

Ako su već vladajući riješili da stanu u zaštitu ove vrste divljih životinja, mogli su da naprave listu prioriteta i da, u ovo teško vrijeme za siromašnu zemlju za kakvu važi BiH, u prvi plan izbiju važna pitanja za one koji su ih birali.

Većina šišmiša su, sa druge strane, noćne životinje koje dan prespavaju u skrovištu. Možda tu i ima neke simbolike.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica