Sa fakulteta na biro

Sa fakulteta na biro
Danijela Stokanić
26.03.2017 23:56

Svake godine u Srpskoj slušamo istu priču - neophodno je kreiranje nove upisne politike u srednjim školama i na fakultetima, koja bi u obzir uzimala realne potrebe tržišta rada.

I svake godine sve se završi samo na priči.

Lista nezaposlenih učitelja, pedagoga, socijalnih radnika, pravnika, ekonomista i drugih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje se proširuje, a nastavnika matematike, fizike, tehničkog obrazovanja, inženjera iz raznih oblasti, majstora, zanatlija, stručnjaka za mašinsku obradu drveta nema ni za lijeka.

Uprkos očekivanjima da će doći do zamrzavanja pojedinih odsjeka, budući studenti u RS i ove godine na raspolaganju će imati gotovo iste studijske programe i odsjeke kao i lani. Na fakultetima smatraju da nema potrebe za zamrzavanjem i pored činjenice da sa fakulteta izlazi gomila kadra koji nikome nije potreban.

Krivca za sadašnje stanje teško je odrediti, jer je na činjenicu da "proizvodimo" nepotrebne kadrove uticalo mnogo toga.

Daleko od toga da nekome treba zabraniti da se školuje za posao koji voli i želi da radi, ali je činjenica da problem mora da bude riješen, jer ovakvo stanje sasvim sigurno nikome nije od koristi.

Nadležni bi zato, možda, sa promovisanjem deficitarnih zanimanja trebalo da počnu još od srednje, pa i osnovne škole i mladim ljudima ukažu na stanje koje vlada na tržištu rada i na to koji radnici su poslodavcima potrebni, a koji ne.

Potrebno ih je, po svemu sudeći, i bolje uputiti u zanimanja, objasniti šta će zapravo da rade jer je prosto nemoguće da niko ne želi da se bavi poslovima od kojih može sasvim dobro da živi, da napreduje i da se usavršava.

Onda bi na manjim mukama bili fakulteti, koji ne prestaju da "štancaju" diplome kao na traci, kao i srednje škole iz kojih takođe izlaze oni koji neće moći da pronađu posao. Ne bi bilo potrebe ni za zamrzavanjem odsjeka.

A do tada, ostaje samo da budući srednjoškolci, a posebno budući studenti, dobro obrate pažnju pri izboru škole ili fakulteta jer time biraju i svoju budućnost.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica