Ruska rampa kao opomena

 Ruska rampa kao opomena
Milijana Latinović
21.10.2016 23:37

Poljoprivrednike je u petak je obradovala vijest da je Ruska Federacija podigla rampu za voće i povrće iz Srpske i BiH.

Voćari i povrtari koji su protekla dva mjeseca zbog zabrane izvoza na rusko tržište sabirali milionske štete ne mogu sakriti zadovoljstvo jer im je pružena nova šansa.

U svoj euforiji oko izvoza u Rusiju i pripreme prve pošiljke, nemoguće je ne zapitati se, da li je do zabrane uopšte trebalo doći?

Pa zar iz lanjske priče o izvozu mlijeka nismo naučili da sa velikim tržištima nema šale i da kod njih ne prolazi ni najmanja greška?

To što smo mi dozvolili da se na našim trpezama serviraju uvozne jabuke i kruške čiji je kvalitet pod znakom pitanja, to je samo naš problem. Velika tržišta, poput ruskog, taj luksuz sebi ne žele priuštiti.

A za nas je karakteristično upravo to da se prvo pokliznemo, udarimo glavom o zid, pa tek onda naučimo kako se radi. Zar je moguće da smo se uopšte upustili u priču o izvozu, a da ne znamo kako se čuvaju pečati i fitosanitarni sertifikati?

Bilo kako bilo, velika prilika je ispred nas. Dobili smo šansu da jabuke, kruške, šljive i krompir proizvedeni na našim njivama dospiju na jedno od najvećih svjetskih tržišta. Valjda ćemo novu priliku znati čvrsto zgrabiti i iskoristiti na najbolji mogući način.

Jer, prilike poput ove ne dobijaju se često, a vidjeli smo da se izgube za tren. I najmanje odstupanje od potpisanog Protokola između Rusije i BiH značiće kraj izvozu i dobroj saradnji.

A to niko od nas ne želi, ponajmanje poljoprivrednici koji s puno muke, žuljeva i znoja od jutra do mraka, po suncu i kiši uzgajaju sočne plodove. Oni najbolje znaju koliko truda je potrebno da bi se dobio plod vrhunskog kvaliteta.

Ostalo je u rukama nadležnih, onih čije radno mjesto nije njiva već udobna kancelarija, da vode računa o tehničkim detaljima. Inspektori moraju zasukati rukave i oči držati širom otvorene kako im se ne bi potkrala ni najmanja greška.

Izvoz u Rusiju trebao bi biti podstrek voćarima da daju sve od sebe da jabuka iz voćnjaka pod Kozarom ili šljiva iz Ugljevika budu vrhunskog kvaliteta, da u Rusiju pošaljemo ono što bismo voljeli i sami da pojedemo, jer je to jedina garancija da nam ponovo neće biti spuštena rampa.

 

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica