Rušenje spomenika pucanj u Srbe

Rušenje spomenika pucanj u Srbe
Željka Domazet
06.11.2017 10:20

Dvije decenije i više je prošlo otkako je makar na papiru u BiH ustanovljen mir, nakon kojeg su svi narodi ove zemlje trebali da se okrenu svakodnevnim aktivnostima. Međutim, tihi rat se i dalje nastavlja.

Oni kojima su usta puna BiH i koji tvrde da je riječ o multietničkoj i multikulturnoj zemlji prećutno tolerišu kojekakve vandalizme, pljačke, te jači i prikriveni pritisak na malobrojni pravoslavni svijet koji je ostao da živi u Federaciji.

Oni koji nisu protjerani u ratu i neposredno nakon ratnih sukoba danas se na svakojake načine ucjenjuju, straše i napadaju da napuste svoje domove i odlaze glavom bez obzira. Najočitije je to čak u glavnom gradu ove zemlje, u kome još samo pravoslavna groblja i hramovi svjedoče da su tu nekada živjeli Srbi. Najočitiji primjer je crkva Preobraženja Gospodnjeg, koja je kao pravoslavna bogomolja već odavno dobila epitet zdanja koje je najviše pljačkano, skrnavljeno i na svakojake načine ponižavano. Mada su već odavno u ovom zdanju i oko njega postavljene video-kamere, nikada počinioci vandalskih napada nisu otkriveni.

Da "multietničkom i multikulturnom" Sarajevu smetaju i grobovi pravoslavaca najočitije pokazuje vandalski napad na groblje u Briješću. Polupani su spomenici i iščupani kameni krstovi koji su u miru obilježavali i čuvali pokojnike kada je na ovim prostorima bjesnio bjesomučni rat. Danas, više od dvije decenije otkako je utihnulo oružje, vandalski napadi su postali najperfidniji način slanja poruka i živim i mrtvim sarajevskim Srbima da im tu nema mjesta.

I dok rijetki pravoslavci odlaze na groblja da zapale svijeće svojim precima sa strahom šta će tamo zateći, istražni organi ćute i na taj način odobravaju neviđeni vandalizam. Time pokazuju da svi oni koji su na ovaj ili onaj način ostali da žive u iluzijama multietničnosti treba što prije da se pozdrave s njima i da traže druga skrovišta.

Kako su, uostalom, stvari počele da se odvijaju, izgleda da ne samo da živi pravoslavni svijet neće moći da pokaže kako u glavnom gradu ove zemlje ima Srba, nego to neće moći posvjedočiti ni nedužni grobovi. Uostalom, i to je multietničnost na način kako je zamišlja Sarajevo.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica