Revizija

Revizija
Vedrana Kulaga
30.10.2014 21:00

Revizori Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske pokucali su i ove godine na vrata mnogih republičkih institucija, javnih preduzeća i ustanova te opština i gradova u potrazi sa dokumentima o njihovom finansijskom poslovanju u 2013. godini.

Trošenje javnih sredstava, evidentiranje prihoda i rashoda kao i sprovođenje postupaka javnih nabavki samo su neke od stavki koje su se našle pod lupom revizora, a pokazalo se da se u mnogim slučajevima nije postupalo po propisima i pravilima.

Za njihovo zaobilaženje pojedinci su "nagrađeni" negativnim mišljenjima, a te "nagrade" su ove godine pretežno otišle na adrese jedinica lokalne samouprave u RS i javnih ustanova pod njihovom okriljem.

Dok se stanje u republičkim institucijama ove godine prema ocjeni revizora prilično dovelo u red, ovogodišnja revizija javnog sektora pokazala je da mnoge opštine u Srpskoj imaju problema sa poštovanjem pravila koja su im data kroz zakone i pravilnike. Ogromnih propusta je tako bilo i u opštinama Nevesinje, Ribnik i Vlasenica koje su dobile negativno mišljenje, a bilo je i mnogo onih koje su dobile mišljenje sa rezervom.

Takva slika ne pokazuje dobro stanje i nadležni bi trebalo da zasuču rukave i vide gdje škripi i ko koči sprovođenje nekih propisa, prije svega kada je riječ o javnim nabavkama koje su se pokazale kao najslabija karika u većini lokalnih sredina. Suviše grešaka je napravljeno prilikom unosa podataka o prihodima i rashodima, dok su mnogi čak i trošili više nego što su imali.

Revizijom se utvrdilo čak i to da pojedinci bliski radnicima u pojedinim ustanovama imaju posebne privilegije u odnosu na one koji nemaju na koga da se pozovu. Takav slučaj je, na primjer, zabilježen u trebinjskom Domu zdravlja gdje su revizori utvrdili da rodbina zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi ne plaća participaciju.

Republičke institucije su ove godine usvojile izmjene i dopune zakona o reviziji kojima je određeno da negativni izvještaji, odnosno njihovi dijelovi idu u ruke tužilaca.

Revizija je uradila svoj dio posla. Ukazala na nepravilnosti i skrenula pažnju na sve greške kako bi se slika popravila dogodine. Mnogo toga ne funkcioniše onako kako bi trebalo na lokalu i stvari moraju da krenu u drugom pravcu - i to u onom u  kome zakoni i propisi nisu samo mrtva slova na papiru.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica