Реформа образовања

 Реформа образовања
Драгана Орловић
20.03.2016 23:41

Јужна Кореја заједно са Финском налази се на врху листе земаља чији ученици већ годинама остварују најбоље резултате на готово свим тестирањима.

 Образовни систем ове азијске земље може пружити вриједне лекције свакој земљи, јер тамошња дјеца не бубају напамет, већ уче са разумијевањем и имају веома квалитетну практичну наставу. Ипак, ни код њих није одувијек све било сјајно. Прије 50 година Јужна Кореја опорављала се од грађанског рата и образовни систем је био на веома ниским гранама. Међутим, правилним реформама школства и паметним улагањима ова земља успјела је да постигне невјероватне резултате. Тако је сада сваки грађанин Јужне Кореје писмен, а 85 одсто ученика након средње школе уписује се на факултет.

Наравно да смо ми далеко од Јужне Кореје и Финске у сваком погледу, па је апсурдно и поредити нас, али могу нам бити узори. Разлога је много, а један од кључних јесте тај што је наш образовни систем, премрежен надлежностима и одговорностима са свих страна, обремењен идеолошким садржајима, а осиромашен на плану иновације и инвенције, испустио из фокуса оно најбитније - ученика.

Да бисмо говорили о ефикасној промјени каква је потребна нашем образовном систему, морамо се вратити и на сами почетак зачараног круга - на наставнике. Вођени финским и корејским узорима, који су позитивну промјену започели чињеницом да су занемарили наставни кадар, оне који у ствари и имају директну одговорност за квалитет образовања, а често су тек посљедња карика у ланцу, морамо се запитати - како се и колико су школовани наши наставници, да ли су и колико мотивисани и плаћени за квалитетан рад и у каквим условима раде...

У посљедњих пет година у наше образовање, како показују евиденције Министарства просвјете и културе РС, уложено је више од 170 милиона марака. Новац је издвојен из буџета, развојног програма и аустријског кредита и захваљујући њему ново рухо добиле су многе школе, вртићи и факултети. То је за похвалу, али овим улагањима завршен је тек један дио посла. Није нама потребна Јужна Кореја или Финска да бисмо постали свјесни да нам недостаје квалитетна реформа, не предшколског или основног, већ цијелог образовног система. И то темељна реформа.

Образовање много више него било која друга област захтијева да се посматра дугорочно, а улагање у њега је инвестиција, а не потрошња.

Колумне Коментар дана