Reeksport okončao eksport

Reeksport okončao eksport
Željka Kokot
06.08.2016 09:45

Vijest o zabrani izvoza voća i povrća u Rusiju odjeknula je u domaćim medijima kao bomba, a proizvođači i nadležne institucije ostali su nijemi pred novonastalom situacijom.

Šleperi voćara i povrtara, koji su se duže od godinu pripremali za izlazak na rusko tržište, iznenada su zaustavljeni na ruskoj granici. Rusi su rekli da njihovi proizvodi nemaju odgovarajuće potvrde o ispravnosti, ali i da je BiH vršila reeksport proizvoda porijeklom iz drugih zemalja preko svoje teritorije.

Krivci za novonastalu situaciju navodno su nadležne institucije BiH, odnosno Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Oni inspektorima ruske Federalne veterinarske regulatorne službe "Roseljkosnadzor" nisu dozvolili ulazak u pogone za proizvodnju i skladištenje voća i povrća da bi obavili fitosanitarni pregled. Međutim, predstavnici pomenutih državnih institucija tvrde da ruskoj delegaciji nikada nisu zabranili dolazak u kontrolu i da je riječ o nesporazumu.

Ministar Mirko Šarović u petak je opet pozvao Ruse da dođu i da se uvjere da je kod nas sve kao "pod konac". Zatražena je i privremena suspenzija zabrane izvoza, a loptica je prebačena u rusko dvorište.

Poljoprivrednici i njihove pošiljke čekaju na avgustovskoj vrućini. Nadaju se pozitivnom ruskom odgovoru, očekuju da će njihovo "njet" što prije postati "da". Broje sate i sa zebnjom gledaju u svoje pošiljke, koje propadaju od ljetne žege.

Očekuju deblokadu granice kao nekada stočari, kojima je (gle čuda) radi istog problema sa reeksportom bila blokirana turska granica.

Teško je reći da li su nesavjesni pojedinci uvozili voće i povrće, a ranije i junetinu, iz drugih zemalja da bi ih plasirali u Rusiju. Ipak, činjenica je trud i rad marljivih i poštenih poljoprivrednika prečesto pada u vodu zbog šačice onih koji ne biraju sredstva da bi došli do lake i brze zarade. Dodatni problem je to što zemlja gubi kredibilitet i izigrava povjerenje oni koji su nam vjerovali. Opet grizemo ruku koja nam je ispružena, da bismo je kasnije milovali, uz čvrsta obećanja da se ovakvi problemi neće više ponoviti. Do kada tako? Vjerovatno dok nas ima... jer zašto jednostavno ako može komplikovano?

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica