Ратни злочини

Ратни злочини
Горан Маунага
19.05.2017 23:33

Тужилаштво БиХ оптужнице у предметима ратних злочина против припадника бошњачког народа подиже само у случајевима кад то баш мора да учини, јер то постане неизбјежно због низа околности.

У случају оптужене Елфете Весели оптужница вјероватно никад не би била подигнута, нити она ухапшена, да се њено име није нашло у оптужници подигнутој против сребреничког ратног команданта Насера Орића.

Па кад је Орић ухапшен у Швајцарској, гдје се до хапшења налазила и Веселијева, и изручен БиХ те против њега покренут судски процес, не иде баш да Веселијева остане на слободи након што је пао онај који је годинама у ратној Сребреници и околини одлучивао о животу и смрти.

Веселијева, дакле, није ухапшена због оног што је учинила, ни ради доказа и свједока који годинама постоје против ње, нити због њеног монструозног иживљавања над дванаестогодишњим Слободаном, него зато што се нашла у оптужници против великог команданта.

Да се то није десило, она би, највјероватније, остала на слободи заувијек, јер Тужилаштво БиХ до данас ради по западној матрици добрих и лоших момака.

Не треба ни рећи да међу лоше спадају Срби, генерално, па макар се радило и о потпуно недужном дванаестогодишњаку. Да није тако, не бисмо данас имали ситуацију да су на слободи скоро сви бошњачки функционери и команданти за које постоје необориви докази да су одговорни за злочине почињене над припадницима српског народа.

Зато је подизање оптужнице против Веселијеве шокантно, јер чињеница је да Тужилаштво БиХ отпочетка углавном не подиже оптужнице на основу стварних доказа и против стварних криваца, као што ни Суд БиХ не суди тако.

Али и даље припаднике српског народа, навикнуте на селективност и опструкцију, не би изненадило да Суд БиХ чак не потврди ту оптужницу и поред најјачих доказа и свједока, или да Веселијеву осуди на минималну казну.  

Јер, ето, тужилац и Веселијеву терети за кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва умјесто за кривично дјело злочина против човјечности за које су прописане далеко веће затворске казне.

Колумне Коментар дана