Radna snaga

Radna snaga
Marijana Miljić
11.07.2017 22:32

Anketa o radnoj snazi, koju je objavila Agencija za statistiku BiH, ukazala je na brojne probleme kada je riječ o zapošljavanju.

Prema analizi agencije, stopa nezaposlenosti sa prošlogodišnjih 25,4 pala je na 20,5 odsto ove godine i izvjesno je da će i dalje padati.

Upućeni to ne spore, ali objašnjavaju da, iako se otvaraju radna mjesta, nije riječ o nekakvom masovnom zapošljavanju u BiH, već o tome da stanovnici BiH pakuju kofere i traže svjetliju budućnost u nekoj od evropskih zemalja ili pak na nekom drugom kontinentu daleko od rodne grude.

Ništa im drugo nije ni preostalo, jer da imaju normalan posao i platu od koje mogu živjeti, niko od njih ne bi ni otvarao kofer niti pomišljao da ide na daleki put.

Nadležne bi posebno trebalo da zabrinu podaci Agencije za statistiku da se mnogi i ne trude da se zaposle i da posebno mladi i žene nisu aktivni u traženju posla. To nije ni za čuđenje, jer većina mladih želi da se što prije domogne neke strane zemlje, gdje će biti cijenjeni i poštovani od strane poslodavca i gdje će moći unovčiti svoje znanje za pravu platu, jer na domaćem tržištu mogu ga prodati samo za siću. Na rad vikendom, kao i onaj prekovremeni, mogu već unaprijed računati, ali ne mogu računati da će za njega dobiti novac, jer su rijetki poslodavci koji na domaćem tržištu zaista cijene svoje zaposlene.

Posebna je priča zapošljavanje žena, jer je odavno poznato sa kakvim se sve problemima susreću tokom prijavljivanja na razne konkurse.

Sve to prisiljava ljude da odlaze i da budu neaktivni i pasivni kada je riječ o traženju posla u BiH.

Jasno je sigurno, a to je da će, ako se nastavi ovim tempom, a izvjesno je i da hoće, doći do dodatnog "pada" nezaposlenosti, ali samo u statistikama. U stvarnosti nećemo imati ni zaposlene ni nezaposlene, jer će svi odavno biti daleko odavde.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica